Jurnaliştii de la Vocea Americii, prestigioasa organizaţie media finanţată de guvernul SUA şi principala instituţie de radiofuziune externă a Statelor Unite, au prezentat o amplă analiză a protestelor de la Bucureşti împotriva ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind abuzul în serviciu, dar şi a problemelor pe care le-au identificat în modul cum se desfăşoară lupta anticorupţie în România.
„România a fost martoră, în ultimele două săptămâni, la cele mai mari proteste din Europa de Est de la căderea comunismului în 1989. Demonstrațiile au vizat corupția și continuă chiar și după ce guvernul a supraviețuit unei moțiuni de cenzură”, notează jurnaliştii americani în articolul „Criza din România continuă, iar corupția este în lumina reflectoarelor„, care este însoţit şi de un mini documentar video.
Pentru Occident, criza din România reprezintă o dilemă în care oamenii de pe străzile Bucureștiului expun o latură mai întunecată a eforturilor guvernamentale anticorupție care au fost mult lăudate de către Statele Unite și Uniunea Europeană, precizează Vocea Americii. Pentru mulți dintre demonstranți, lupta anticorupție în sine a devenit coruptă, susţine instituţia media.
„Înfuriată de o mișcare recentă de a dezincrimina infracțiunie de corupție cu prejudicii de sub 50.000 de dolari, protestatarii au cerut guvernului să demisioneze. Executivul a întors decretul, dar protestele au continuat. Mulți cred că liderii folosesc legile anticorupție pentru a distruge opoziția politică, cu tactici similare celor folosite de guvernarea comunistă a dictatorului Nicolae Ceaușescu”, afirmă Vocea Americii.
O analiză a cifrelor
Jurnaliştii americani susţin că protestele au adus-o în lumina reflectoarelor pe Laura Kovesi, femeia care conduce direcția anticorupție din România, DNA. „În mandatul lui Kovesi, DNA a ajuns la o rată a condamnărilor de peste 90%, cu verdicte de condamnare pentru unii precum un prim-ministru sau alți oficiali guvernamentali de top. Pentru susținătorii ei, cifra reprezintă o realizare impresionantă în lupta împotriva corupției. Pentru criticii ei, este dovada unui sistem care este aranjat într-un mod cum nu s-a mai văzut din era comunistă, când procesele erau de fapt adesea doar niște spectacole regizate”, a reţinut Vocea Americii.
Instituţia media menţionează că în Marea Britanie și oriunde în Occident au existat avertismente de ani de zile cu privire la ceea ce unii analiști au spus că este o criză a corupției care duce la o reținere sau cel puțin la o reevaluare a susținerii pentru ceea ce este un aliat ferm și favorizat al Washingtonului pe flancul est-european.
Așa cum vede o parte din restul Europei, în joc este integritatea regiunii. România este membră a UE din 2007 și este parte din NATO, precizează Vocea Americii, care prezintă opinia lui David Clark, fost consilier special al ministerului de Externe britanic: „Dacă România nu aderă la standardele democratice pe care trebuie să supună nu doar ca membră al UE, dar și ca membră a Consiliului Europei, atunci devine o problemă deoarece crează un potențial pentru putinizarea unei părți a Europei și pentru o întoarcere nefastă la practicile autoritare și antidemocratice care sunt incompatibile cu cel timp de Europa pe care încercăm să o construim din 1989”.
Statornic pro-Occident
Dar condamnarea României, solicitarea de reforme complete și amenințarea cu expulzarea din UE sunt noțiuni la care Washington și alte națiuni europene le acceptă greu.
„Din 1989, România a fost statornică pro-Occident și relațiile dintre București și Washington au rămas tot timpul robuste. Cele două țări au mai multe acorduri de securitate pe care SUA le vede drept cruciale într-o regiune sensibilă și importantă. Pe lângă găzduirea a sute de militari americani și elemente ale sistemului de apărare cu rachete al SUA, România a contribuit cu trupe și echipament, de-a lungul anilor, la eforturile NATO din Afganistan, Irak, Libia și Kosovo”, arată instituţia media americană.
Jurnaliştii americani amintesc că unii politicieni și exilați români din Marea Britanie au avertizat ani de zile că ignorarea problemelor de corupție din țară s-ar putea dovedi nocivă pentru interesele americane și occidentale, pe termen lung.
„Cred că cel mai mare pericol pentru SUA este că și-ar putea pierde credibilitatea în România”, a declarat, pentru Vocea Americii, Alexander Adamescu, om de afaceri care locuiește la Londra, al cărui tată, Dan Adamescu, patronul milionar al unui ziar de opoziție, a murit din cauza unei infecții luna trecută, în România. Autoritățile l-au închis pe baza unor acuzații de corupție pe care familia sa, avocații și susținători internaționali ai drepturilor omului au declarat că au fost motivate politic.
Apărătorii democraţiei
Statele Unite și-ar putea „pierde statutul de care s-a bucurat până acum ca putere care protejează România de tot felul de lucruri rele din regiune dacă ignoră problemele din frontul anticorupție și dacă susține orbește eforturile anticorupție ale țării”, a declarat Alexander Adamescu, pentru Vocea Americii. Sunt puse la îndoială, crede Adamescu, ipoteza asumată și credința că SUA sunt apărătorii democrației, a separării puterii și a drepturilor omului.
Eforturile lui Kovesi au fost lăudate de către oficialii occidentali, inclusiv de către cei americani. Dar unii analiști afirmă, potrivit jurnaliştilor americani, că, cu cât protestele continuă, cu atât mai mult este posibil ca Occidentul să înceapă să reevalueze opinia sa cu privire la ea și la eforturile sale.
„Au acceptat acest PR. Laura Kovesi a fost foarte eficientă în a se prezenta internațional ca un mare cruciat împotriva infractorilor”, a declarat consilierul David Clark, pentru Vocea Americii. „Reputația internațională a Laurei Kovesi este una care ar trebuie să fie subiectul uei analiza mai profunde și mai atente”, este concluzia acestuia.