18.7 C
București
marți, 27 septembrie 2022
AcasăSpecialVlad Plahotniuc este candidatul la funcţia de premier, în Republica Moldova

Vlad Plahotniuc este candidatul la funcţia de premier, în Republica Moldova

Biroul politic al Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM) a decis să-l propună pe Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, informează Agerpres.

Anunţul a fost făcut de către democratul Vasile Bîtcă, ministrul dezvoltării regionale şi al construcţiilor, după ce Plahotniuc a susţinut un scurt discurs în faţa simpatizanţilor PDM adunaţi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet de la Chişinău. Astfel, PDM urmează să-l propună oficial pe Vlad Plahotniuc în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, în timpul consultărilor pe care le va avea cu preşedintele republicii, Nicolae Timofti. 

În acelaşi timp, susţinătorii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA) au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale împotriva candidatului propus de PDM, informează Moldpres. Oamenii veniţi din întreaga republică au scandat lozinci antiguvernamentale, au cerut autorităţilor instaurarea stabilităţii, continuarea parcursului european şi desemnarea unui premier integru. În timpul protestelor, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost blocat de protestatari, iar clădirea guvernului a fost înconjurată de sute de poliţişti. 

Liderul democraţilor din Republica Moldova, Marian Lupu, a anunţat luni, după consultările avute cu preşedintele Nicolae Timofti, formarea unei majorităţi parlamentare din care fac parte 56 de deputaţi din cei 101 ai legislativului. Potrivit liderului democrat, citat de Radio Chişinău, este vorba de deputaţii PD, PL, un grup de deputaţi ai PLDM (Partidul Liberal Democrat) şi de cei 14 parlamentari foşti comunişti.

Citește și: Mitinguri de amploare la Chișinău. Cetățenii vor desemnarea urgentă a unui candidat la funcția de premier

Plahotniuc a fost prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova între 30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013 și a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două termene: decembrie 2010 – octombrie 2013 și decembrie 2014 – 30 iulie 2015. Este unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:43

Forțele armate canadiene vor ajuta la curățare în urma uraganului Fiona

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că forțele armate canadiene vor fi desfășurate pentru a ajuta la curățare după ce furtuna Fiona a provocat...
00:00:43

Forțele armate canadiene vor ajuta la curățare în urma uraganului Fiona

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că forțele armate canadiene vor fi desfășurate pentru a ajuta la curățare după ce furtuna Fiona a provocat...
Ultima oră
Pe aceeași temă