0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialVizita secretarului ONU Ban Ki-moon în Coreea de Sud, motiv de speculații

Vizita secretarului ONU Ban Ki-moon în Coreea de Sud, motiv de speculații

Secretarul general al Națiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon a negat că scopul vizitei sale în Coreea de Sud ar viza o eventuală candidatură la președinția țării, infomează AFP, citat de Agerpres.

Ban Ki-moon efectuează, începând de miercurea trecută, o vizită de șase zile în Coreea de Sud. În aceste condiții, în presa locală au apărut speculații  privind o posibilă candidatură a sa la alegerile din 2017, care vor avea loc după ce el se va retrage din funcţia de secretar general al ONU.

Totodată, mass-media locale au interpretat un comunicat de presă al secretarului general ONU drept un semn că aspiră să devină președintețe țării. 

Cu toate acestea, Ban Ki-moon a atras atenția, luni, că speculațiile sunt „exagerate” și a precizat că vizita sa nu are caracter personal sau politic. 

„Sper că vă veţi abţine de la interpretări şi speculaţii cu privire la motivele pentru care eu sunt aici”, a susținut el în timpul unei conferinţe de presă la Gyeongju, în sudul Coreei de Sud, subliniind că el „știe cel mai bine” ce intenționează să facă.

Pe de altă parte, diplomatul sud-coreean de 71 de ani nu a dezminţit în mod oficial că ar avea ambiţii prezidenţiale, ceea ce ar urma să alimenteze speculaţiile presei locale până la sfârşitul mandatului său la ONU. 

Coreea de Sud este foarte mândră de cariera internaţională a lui Ban Ki-moon, iar popularitatea sa este în creştere. Cele mai recente sondaje de opinie îl dau drept câştigător al scrutinului prezidenţial, mult în faţa tuturor candidaţilor potenţiali. 

Diplomat de carieră, Ban Ki-moon nu a fost niciodată înregimentat politic în ţara sa, chiar dacă a deţinut funcţia de ministru de externe în perioada 2004-2006, pe vremea administraţiei liberale a lui Roh Moo-Hyun. Partidul conservator Saenuri, aflat la putere şi care a suferit în aprilie o înfrângere electorală pe cât de usturătoare pe atât de neaşteptată în alegerile legislative, ar primi extrem de favorabil o candidatură la prezidenţiale a celui mai celebru dintre diplomaţii săi. 

Cele mai citite

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...

Banii la cercetare, așteptați din mediul privat. Un nou cod fiscal din ianuarie

Cheltuielile bugetare în 2024 vor fi cu 48 de miliarde de lei mai mari decât cele din 2023, estimează ministrul Finanțelor. În cel mai...

Rusia – Ucraina, ziua 652. Ucrainenii vor să distrugă “podul lui Putin”

Forțele Ucrainei ar planifica un nou atac asupra podului care realizează conexiunea între peninsula Crimeea și Rusia. Este vorba de podul peste Strâmtoarea Kerci, supranumit...
Ultima oră
Pe aceeași temă