21.4 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialVizita Papei Benedict al XVI-lea în Portugalia, obiectiv de securitate excepţional

Vizita Papei Benedict al XVI-lea în Portugalia, obiectiv de securitate excepţional

Prima vizită a Papei Benedict al XVI-lea în Portugalia între 11 şi 14 mai, cu ocazia celei de a zecea aniversări a beatificării celor doi ciobani cărora Fecioara Maria li s-a arătat la Fatima, a determinat desfăşurarea unui dispozitiv de securitate excepţional, relatează AFP monitorizată de Mediafax.

 

Potrivit presei portugheze, această operaţiune ar putea fi cea mai importantă realizată vreodată în Portugalia, în pofida faptului că autorităţile au dat asigurări, în mai multe rânduri, că nu ar exista “nicio ameninţare anume”.

În opinia lui Jose Manuel Anes, preşedintele Observatorului pentru securitate, crimă organizată şi terorism (OSCOT), “principalul risc în materie de securitate poate veni dintr-un act izolat”, ca în 1982, când un preot spaniol integrist, înarmat cu o baionetă, s-a aruncat asupra lui Ioan Paul al II-lea, fiind arestat de agenţi de securitate.

Papa Benedict al XVI-lea a fost, de asemenea, în decembrie 2009, victima unei agresiuni din partea unei femei aparent bolnavă mintal, care l-a împins, iar acesta a căzut, la intrarea în Bazilica Sfântul Petru.

Anes a subliniat în special “riscul unor acţiuni individuale de contestare în legătură cu scandalurile de pedofilie”, în pofida faptului că Portugalia nu a fost afectată, până în prezent, asemenea scandaluri.

Însă, autorităţile religioase au exclus posibilitatea ca credincioşii să fie percheziţionaţi sau controlaţi. Poliţia va utiliza camere de supraveghere pentru a ţine sub observaţie locurile vizitei.

Câteva mii de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi la Lisabona, Porto şi Fatima, pentru a-i garanta securitatea Suveranului Pontif, dar şi a sutelor de mii de credincioşi, aşteptaţi.

La Lisabona, dar şi la Porto, circulaţia şi staţionarea vehiculelor vor fi interzise pe o distanţa de 46 de kilometri care va fi străbătută de papamobil. Mobilierul urban, în special coşurile de gunoi, va fi, de asemenea, îndepărtat pe toată această distanţă. La Porto, câte un agent de poliţie va fi postat din 15 în 15 metri, iar traseul urmat de papă va fi protejat cu bariere de securitate.

Armata va fi, de asemenea, mobilizată, atât la sol, cât şi pe mare şi pe fluviile Tage (la Lisabona) şi Douro (la Porto).

Imediat după intrarea în spaţiul aerian protughez, avionul papei va fi escortat de două avioane de vânătoare, de tip F-16, iar forţele armate aeriene vor asigura deplasarea Papei cu elicopterul, de la Lisabona către Fatima, iar ulterior către Porto.

Potrivit uzanţelor, în cazul unor evenimente excepţionale, autorităţile vor închide frontierele, în perioada vizitei papale.

Această vizită a Papei Benedict al XVI-lea în Portugalia, între 11 şi 14 mai, cu ocazia celei de a zecea aniversări a beatificării celor doi ciobani cărora Fecioara Maria li s-a arătat la Fatima, este cea de a 15-a deplasare a acestuia în afara Italiei, şi cea de a doua de după izbucnirea scandalurilor de pedofilie.

Prima vizită în afara Italiei din acest an, la Malta, în perioada 17-18 aprilie, a fost marcată de o întâlnire cu opt bărbaţi, victime ale unor abuzuri sexuale într-un orfelinat, în anii ’80.

Unul dintre ei a dezvăluit că Papa i-a ascultat şi a “plâns” împreună cu ei.

Din noiembrie, Biserica Catolică este criticată după un val de dezvăluiri privind abuzuri sexuale comise de preoţi, agravate de “legea tăcerii” care a înconjurat aceste fapte.

În contextul în care Protugalia este relativ ferită de aceste fapte, Papa ar putea să se consacre obiectivului vizitei sale, de a efectua un pelerinaj la un sanctuar dedicat Fecioarei Maria.

Benedict al XVI-lea a vizitat, deja, numeroase locuri de pelerinaj consacrate Fecioarei Maria, unde a celebrat slujbe în faţa a mii de credincioşi, între care sanctuarele de la Mariazell, în Austria, Loreta, în Italia, Aparecida, în Brazilia, Altötting, în Germania, “casa Mariei”, în Turcia şi Lourdes, în Franţa.

Acest Papă german, în vârstă de 83 de ani, care a împlinit la 19 aprilie cinci ani de la alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, şi-a diminuat vizitele în străinătate, neputând, însă, lăsa deoparte această dimensiune a misiunii sale.

Predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, a vizitat 129 de ţări, unele în mai multe rânduri, în 26 de ani de pontificat.

Papa Benedict al XVI-lea a vizitat deja, de două ori, Germania, ţara sa natală, dar şi Polonia, Spania, Turcia, Brazilia, Austria, Statele Unite, Australia, Franţa, Camerun şi Angola (Africa), Iordania, Israel, teritoriile palestiniene (Pământul Sfânt), Cehia şi Malta.

În acest an, Papa Benedict al XVI-lea va efectua încă trei călătorii în afara Italiei, toate în Europa. El va vizita Ciprul între 4 şi 6 iunie, Marea Britanie, între 16 şi 19 septembrie şi Spania, între 6 şi 7 noiembrie.

Cele mai citite

UE vrea să-și dezvolte producția de armament. Firme din Germania pot revitaliza industria de apărare a României

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, consideră că industria de apărare din România are șanse să se revitalizeze prin colaborarea cu firme...

Marcel Ciolacu vrea reguli clare după cazul Coldea: „Fără consultanţă politică după ce părăsești funcția”

După cazul fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, care a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, premierul Marcel Ciolacu a declarat...

UE vrea să-și dezvolte producția de armament. Firme din Germania pot revitaliza industria de apărare a României

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, consideră că industria de apărare din România are șanse să se revitalizeze prin colaborarea cu firme...
Ultima oră
Pe aceeași temă