23.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialVisul militarilor: un parc cu MIG-uri şi tancuri

Visul militarilor: un parc cu MIG-uri şi tancuri

Pentru acest an, Muzeul Militar „Regele Ferdinand I“, filiala Constanţa, pregăteşte noi expoziţii temporare. În acelaşi timp, muzeografii continuă lucrul la expoziţia permanentă, redeschisă din 2009, dedicată artei militare în Dobrogea din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

Muzeul Mili­tar din Con­stanţa se află în zona km 4-5 a oraşului Constanţa, care face legătura cu sudul litoralului. Un loc îndepărtat de celelalte muzee, situate în zone centrale. Cu toate acestea, cine trece pragul şi vizitează expoziţiile muzeului, devine mai bogat, aflând lucruri inedite din istoria artei militare. Cetăţenii din cartier îşi doresc foarte mult să viziteze într-un viitor apropiat parcul cu tehnică militară, le-ar plăcea să zăbovească pe o băncuţă şi să asculte explicaţiile de specialitate ale muzeografilor. De fapt, iniţiativa de a se realiza acest proiect a venit chiar din mijlocul populaţiei, dornică să vadă mai multă tehnică de război.

Autorităţile locale, încântate de… idee

Condiţiile legale pentru amenajarea acestui parc sunt prielnice, însă lipsesc resursele financiare pentru a se realiza concret această investiţie. Chiar lângă muzeu există un teren de 1.600 de metri pătraţi, care se află pe teritoriul Comandamentului Brigăzii a 9-a Mecanizate. Acest teren ar putea fi dotat cu aparate militare care există efectiv în depozitele Armatei Române. În plus, proiectul parcului ar include o parcare, alei şi bănci. Terenul trebuie mai întâi uniformizat, apoi acoperit cu pietriş de o anumită dimensiune şi cantitate.

„Parcul ar cuprinde piese de aviaţie. Vor fi două MIG-uri, de producţie sovietică, deja sunt istorie aceste piese. Ele se află la fosta bază aviatică de la Kogălniceanu. Vorbim de un MIG 23 cu dublă comandă şi de un MIG 29. Vrem să aducem piese de artilerie, chiar şi un tanc. Le avem identificate aceste piese. Existenţa unui parc de tehnică militară, în această zonă unde avem şcoli de cartier, unde avem instituţii abilitate, ar avea un impact deosebit”, a precizat directorul Muzeului Militar, Costin Scurtu. Până în prezent, mai precis din 2009, de când este gândit acest proiect, s-au făcut paşi mărunţi.

În urmă cu câţiva ani, pe vremea când se schimbau dalele de la tramvaie, Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) din Constanţa a donat muzeului foarte multe piese pe care se pot amplasa diferite aparate, maşini de război. În plus, Brigada 9 Mecanizată, în afară de teren, ar oferi oricând ar fi nevoie sprijinul fizic pentru amenajarea parcului. După spusele managerului Costin Scurtu, la rândul lor, autorităţile locale s-au arătat încântate de acest proiect, însă totul a rămas la nivel de discuţii.

Muzeu cunoscut de străini prin internet

Mai mult decât atât, o problemă spinoasă cu care se confruntă de mulţi ani muzeul este lipsa unor indicatoare care să îndrume turiştii către instituţia de cultură. „Autorităţile locale au desfăşurat activităţi şi programe prin care au menţionat existenţa acestui muzeu, colaborăm foarte bine cu Direcţia Judeţeană de Cultură, dar noi nu avem nici un indicator care să îndrepte populaţia, turiştii, către muzeu. Accesul sau informarea acestui muzeu este dată în primul rând de informarea culturală, turistică, a oraşului Constanţa, a judeţului, dar şi prin activităţile pe care le desfăşurăm noi. Suntem singurul muzeu care vorbim de istoria artei militare. Noi venim ca o completare cu celelalte muzee şi ne integrăm foarte bine în spaţiul dobrogean. Vin străini care află de existenţa muzeului de pe internet, dar se lovesc de lipsa de informare care din păcate este generată de lipsa acestor repere vizuale”, a completat Costin Scurtu.

O idee îndrăzneaţă

„Vrem să facem un parc cu tehnică militară. Unii au spus că este o idee îndrăzneaţă, alţii au spus că nu ar trebui să ne consumăm timpul cu aşa ceva. Această tehnică militară reprezintă de fapt tradiţiile militare româneşti în Dobrogea. Vorbim de o perioadă istorică ce ne reprezintă ca evoluţie socială. Cei care au servit armata română dintotdeauna sunt cetăţeni români, dar, atenţie, de etnii diferite, de religii diferite, cu mentalităţi şi, mai ales, cu specificul lor. Instituţia militară a fost cea care i-a adunat pe toţi. Documentele care există în arhivele militare, în arhivele civile, în memoria comunităţilor locale, demonstrează ataşamentul şi mai ales respectul pentru această ţară”. Directorul Muzeului Militar „Regele Ferdinand I”, Costin Scurtu.

Cele mai citite

FOTO. Un tânăr a murit și mai mulți copii au fost răniți, într-un accident între un autocar și un autoturism. Planul roșu, activat

Autorităţile din Vâlcea au activat, în această dimineaţă, Planul roşu după ce un autocar plin cu copii s-a izbit de un autoturism, răsturnându-se pe...

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă