15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialVisul american se împlineşte şi în Egipt: Menajera care a ajuns vedetă...

Visul american se împlineşte şi în Egipt: Menajera care a ajuns vedetă la televizor

În vechiul Egipt, ar fi rămas o menajeră toată viaţa. Odată cu evenimentele de după 25 ianuarie, i s-a oferit şansa să-şi trăiască visul: găteşte la televizor şi îi învaţă pe egipteni să-şi prepare o masă copioasă cu patru dolari.

Ghalia Alia Mahmoud (33 ani) este o femeie simplă, dintr-un cartier sărac: găteşte în vase de cositor fără mânere, la un arzător cu propan, într-o bucătărie fără vase gradate. Foloseşte ingrediente simple- legume şi paste, pe care şi le poate permite oricine, scrie publicaţia The Washington Post, în ediţia online.

În vechiul Egipt, Mahmoud era menajeră. Acum, însă, destinul ei s-a schimbat: lupta femeii pentru o viaţă mai bună l-a inspirat pe fondatorul unei noi televiziuni, Mohammed Gohar, care a scos-o din bucătăria surorii lui şi a însărcinat-o să-i înveţe pe egipteni să gătească bine, cu bani puţini.

Acest post îi lasă pe egipteni să se vadă aşa cum sunt“, spune Gohar, fondatorul Canalului 25, unde emisiunea de gătit a început să fie difuzată de la 1 august.

În show-ul ei, Mahmoud găteşte într-o bucătărie foarte asemănătoare cu cea pe care o are acasă: foloseşte iaurt făcut în casă şi îşi prepară pireul de fasole fava, numit “ful” (mâncare tradiţională egipteană). Ea reuşeşte să facă o masă pentru o familie flămândă cu numai 4 dolari.

“Toate femeile pot să gătească. Sunt inteligente şi pot face orice le trece prin cap”, susţine Ghalia Mahmoud. Acasă, ea hrăneşte 15 oameni şi are un venit de 200 dolari pe lună. Găteşte carne o dată pe săptămână, pentru că atât îşi permit ea şi soţul ei, un şofer de autobuz. Şi în emisiune are aceeaşi regulă: prepară carne numai vinerea.

În faţa camerei de luat vederi, Mahmoud pare autentică, notează The Washington Post. Îşi măsoară ingredientele în căni gradate din plastic, cumpără legumele din piaţa din care se aprovizionează şi acasă, poartă blugi fucsia şi un şort cu picăţele.

Popularitatea ei este în creştere. Pagina ei de Facebook, care i-a fost creată de producător, pentru că Mahmoud nu-şi permite un calculator şi nici o conexiune la Internet, are în jur de 4000 fani, în mai puţin de două săptămâni. Producătorul ei, Habiba Hesham, o priveşte ca pe viitoarea Oprah Winfrey, fata săracă ajunsă o mare vedetă.

Copiii îi cer autografe şi îi spun că o iubesc, iar bărbaţii îi cer mâna. Şi cineva a creat chiar o pagină web în care îi îndeamnă pe oameni să o voteze preşedintă. Cu o săptămână în urmă, nişte doamne într-un Mercedes s-au oprit şi au întrebat-o: “Doamnă Ghalia, cum facem supă de linte?”, le-a povestit femeia jurnaliştilor.

Totuşi, dincolo de popularitatea ei ca bucătăreasă, mai este ceva: nu mai este invizibilă. “Vechiul guvern îi respecta numai pe cei bogaţi, noi nu existam. Sper ca, pentru fiicele mele, ţara asta să fie diferită”, a mai spus bucătăreasa.

Cele mai citite

CSM Bucureşti – Metz 24-27. „Tigroaicele”, aproape de eliminarea din Liga Campionilor

Formația de handbal feminin CSM Bucureşti este foarte aproape de eliminarea din Liga Campionilor, după ce a pierdut prima manșă a sferturilor de finală...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Prinţul Paul al României, condamnat în dosarul “Ferma Băneasa” la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, a fost depistat în Malta

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că Prințul Paul al României, condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă