17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăPoliticăNeglijența lui Nicușor Dan: Cum sufocă plămânii Capitalei în loc să-i salveze

Neglijența lui Nicușor Dan: Cum sufocă plămânii Capitalei în loc să-i salveze

Primăria Municipiului București administrează 19 parcuri și o suprafață nedeterminată de spații verzi. De la preluarea mandatului de către Nicușor Dan, lucrările de întreținere, amenajare și modernizare s-au desfășurat doar în cazuri de urgență și necesitate, fără o planificare prealabilă.

Bucureștenii îi reproșează actualului primar faptul că suprafețele administrate de Primăria Capitalei sunt lăsate în paragină: mizerie, pavaj spart, stâlpișori rupți, spații verzi neîngrijite, reclame puse la întâmplare, bănci rupte sau murdare, etc.

La patru ani de la preluarea mandatului de primar, Nicușor Dan continuă să se plângă de “moștenirea” lăsată de predecesorii săi și afirmă că “lucrurile vor sta mai bine în câțiva ani”. Singurul aspect laudativ este că “tunderea ierbii nu mai este o problemă”.

Bucureștiul are de trei ori mai puține spații verzi decât cel necesar conform legii

Conform datelor, zonele verzi din București sunt în declin de ani de zile. Cu aproximativ 7 metri pătrați de spații verzi per locuitor, Capitala se află în procedura de infringement din partea Comisiei Europene din cauza nivelului ridicat de poluare. Conform reglementărilor OMS, ar trebui să avem minimum 9 mp de spații verzi per locuitor, iar legislația din România recomandă 26 mp/cap de locuitor.

Nicușor Dan a anunțat constituirea unui grup de lucru la nivelul PMB format din reprezentanți ai direcțiilor de specialitate, cu responsabilități în actualizarea Registrului Spațiilor Verzi. Termenul de finalizare al proiectului este încă necunoscut și nu a fost stabilită o dată-limită.

Practic, PMB nu cunoaște nici măcar suprafața totală actuală de spații verzi pe care o are în administrare. Toate cifrele sunt estimate și, cel mai probabil, mai mari decât în realitate.

Lipsa unei strategii pentru spațiile verzi din partea lui Nicușor Dan a costat bucureștenii 100.000 de lei. În acest an, Primăria Capitalei a primit o amendă de la Garda de Mediu pentru lipsa unui plan de acțiune pentru reducerea poluării.

Pe lângă diminuarea suprafeței de spații verzi din cauza zecilor de șantiere, întreținerea deficitară a acestor spații este evidentă. Parcurile, principala destinație de agrement pentru bucureșteni, au ajuns într-o stare deplorabilă și chiar periculoasă pentru copii, conform constatărilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și amenzilor date Primăriei Capitalei pentru locurile de joacă.

Sistemul defectuos de management al spațiilor verzi nu a fost îmbunătățit de Nicușor Dan

Deși se prezenta ca “salvatorul Bucureștiului verde” în campania electorală, Nicușor Dan nu a implementat un sistem sustenabil pentru managementul spațiilor verzi.

Chiar și având un buget suficient pentru spațiile verzi din București, modul în care sunt gestionate acestea lasă mult de dorit. Operațiunile de “toaletare” a arborilor, promovate intens de PMB sub Nicușor Dan, sunt nepotrivite și conduc deseori la deteriorarea arborilor.

Deși se declară “salvatorul Bucureștiului verde” în campania electorală, Nicușor Dan nu a făcut poate cel mai simplu și mai eficient lucru: externalizarea serviciilor de întreținere a spațiilor verzi către firme specializate, având fondurile necesare.

Cele trei sectoare care au reușit să facă ceva concret pentru creșterea spațiilor verzi sunt sectoarele 3, 4 și 6, unde au fost construite trei parcuri noi, adăugând circa 10 hectare de zonă verde, fără a beneficia de ajutorul PMB.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

5 metode prin care îți poți depăși frica de a vorbi în limba engleză

Frica de a vorbi în engleză este o emoție comună printre cei care învață această limbă străină, dar există numeroase metode eficiente pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă