18.4 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăSpecialViolente sectare in Pakistan

Violente sectare in Pakistan

» Demisia presedintelui Pervez Musharraf pune la incercare unitatea partidelor partenere de la guvernarea Pakistanului, coalitia fiind presata sa ajunga la un consens in puncte-cheie privind viitorul tarii.

Un atac sinucigas a avut loc ieri intr-un spital din orasul Dera Ismail Khan, din nord-vestul Pakistanului. Au murit 23 de persoane si au fost ranite alte 20. Explozia a avut loc in timpul unei actiuni de protest a musulmanilor siiti si este pusa de autoritatile locale pe seama conflictului dintre siiti si sunniti.
Incidentul are loc pe fondul schimbarilor politice din Pakistan din ultimele zile, cand, amenintat cu inceperea procedurii de demitere de catre opozantii sai politici aflati la guvernare, Pervez Musharraf si-a depus luni demisia.

Liderii partidelor majoritare din Parlament, Partidul Poporului si Liga Musulmana, de altfel formatiuni rivale in trecut, s-au intalnit ieri pentru a se pune de acord in privinta viitorului inlocuitor al lui Musharraf. Acestia au exprimat pozitii divergente. Asif Ali Zardari (PPP) prefera un membru al propriului partid, propunand-o chiar pe sora sa, pe cand Nawaz Sharif insista asupra unui inlocuitor neutru pentru functia de presedinte. Conducatorii coalitiei de la putere au exprimat opinii diferite si despre viitorul lui Musharraf, si despre repunerea in functie a judecatorilor demisi de fostul presedinte. Liderii politici de la Islamabad dezbat daca Musharraf ar trebui exilat sau trimis in judecata pentru violarea constitutiei.

» Amenintarea terorismului si conflictelor
Presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a denuntat luni jocul dublu al fostului presedinte pakistanez, de aliare cu NATO impotriva terorismului, dar si de sprijinire a militantilor talibani. La randul sau, ministrul de Externe australian, Stephen Smith, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca Pakistanul aflat in criza ar putea constitui un focar de raspandire a terorismului international. Pe de alta parte, exista ingrijorari privind reaprinderea vechii dispute  dintre Pakistan si India asupra provinciei Kashmir, pe fondul deteriorarii relatiilor dintre cele doua tari.

Cele mai citite

Accident auto Transfăgărășan: Două pasagere au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu

Două pasagere din două maşini care s-au ciocnit pe Transfăgărăşan au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, cu mai multe...

Elisabeta Lipă anunță prima investiție pentru organizarea Campionatelor Mondiale de seniori la canotaj

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a anunţat, miercuri, un proiect privind realizarea unei piste olimpice de canotaj pe Lacul Pantelimon, acolo unde...

Putin: Rusia pierde 1 soldat la fiecare 5 soldați pierduți de ucraineni

Președintele Rusiei a vorbit în premieră într-un interviu acordat agenţiilor de presă străine despre pierderile din războiul din Ucraina. Vladimir Putin susține că raportul...
Ultima oră
Pe aceeași temă