24.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialVin banii pentru pasajele Aradului

Vin banii pentru pasajele Aradului

Investiția ar urma să aibă rolul de a fluidiza circulația rutieră și cea feroviară.

Săptămâna Mare a adus o veste extrem de bună pentru arădeni. După doi ani de la oprirea lucrărilor la cele două pasaje peste calea ferată de pe centura Aradului, lucrările vor fi reluate. În jurul lor a apărut un adevărat scandal local, soldat inclusiv cu inițierea unei campanii publicitare de către primarul Gheorghe Falcă, care a acuzat că actualul Guvern sabotează Aradul. Lucrările vor fi reluate în termen de 10 zile la primul pasaj și urmează ca la cel de-al doilea să se decidă constructorul, pentru că firma administrată de Georgică Cornu a intrat în insolvență.

Cozi de kilometri

Despre cele două pasaje de pe centura Aradului, politicienii discută de ani de zile. Ele sunt necesare pentru fluidizarea circulației pe centura Aradului, unde cozile se întind pe kilometri întregi. Liniile ferate duble Arad-Curtici și Arad-Oradea, folosite și de garniturile de tren care aprovizionează CET Arad, au barierele lăsate aproape zece ore pe zi. Circulaţia pe calea ferată Arad – Bucureşti impune aproximativ 74 de închideri ale barierei, cu durata medie de închidere a barierelor de peste 170 de minute în 24 ore.

Situația de la Arad este bine cunoscută la Ministerul Transporturilor. Mai mulți miniștri au venit, au văzut situația, dar nu au făcut nimic. Arădeanul Eusebiu Pistru, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în timpul Guvernului Boc, a fost cel care a dinamizat proiectele la cele două pasaje. Lucrările au început în 2011, cu termen de finalizare 2012. Finanțările au fost oprite de către Guvernele Boc și Ungureanu, deși pasajele se aflau în fază avansată de execuție: 80%, res­pectiv 65%.

Vinovații pe panou

În ședința Consiliului Local municipal care a avut loc în urmă cu câteva zile, primarul Gheorghe Falcă a propus un proiect de hotărâre pentru demararea unei campanii publicitare pentru a arăta cine sunt, în opinia sa, vinovații pentru faptul că pasajele de pe centură nu au fost finalizate. Proiectul de hotărâre a fost votat de către consilierii locali ai PDL, UDMR, ­PP-DD și campania publicitară ar fi demarat în scurt timp. „În considerarea atribuţiilor stabilite în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale şi ţinând cont de nemulţumirile exprimate atât de cetăţenii Municipiului Arad, cât şi de participanţii la trafic care zilnic parcurg cozi foarte mari care se formează la trecerile peste calea ferată ce intersectează şoseaua de centură a Municipiului, îmi exprim intenţia adoptării unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Arad cu privire la adoptarea unor măsuri de informare a participanţilor la trafic, cu privire la faptul că remedierea situaţiei create, deşi poate fi soluţionată de autoritatea publică locală, care are posibilitatea alocării fondurilor necesare finalizării lucrărilor de construcţii ale celor două pasaje, nu poate fi pusă în practică, drumul respectiv fiind administrat la nivel naţional de către Ministerul Transporturilor, prin CNADNR”, a explicat primarul Gheorghe Falcă. Practic, în scurt timp urmau să fie amplasate panouri publicitare, dar ar fi fost folosită și secţiunea distinctă pe pagina web www.primariaarad.ro și afişarea electronică în spaţiile destinate informării cetăţenilor din cadrul instituţiei.

DECLARAȚII. Guvernul a aprobat finanţarea

Cele două pasaje de pe centura Aradului au fost cuprinse, oficial, în bugetul CNADNR pentru 2014. Finanţarea este asigurată pentru ambele pasaje şi autoritățile au dat ordin de începere a lucrărilor pentru unul din ele, spun membrii PSD, care nu explică, însă, de ce din anul 2012 și până acum Guvernul nu a făcut nici un demers pentru a finaliza lucrările. „Am anunţat încă de anul trecut că finanţarea pasajelor este cuprinsă în bugetul CNADNR pentru 2014. La fiecare demers pe care l-am făcut – declaraţie politică, întrebare, discuţii informale cu primul ministru Victor Ponta şi cu ministrul Dan Şova – am primit asigurări în acest sens. Iată că cetăţenii Aradului se bucură de respect din partea Guvernării PSD. Demonstrăm în acest fel că sunt importante priorităţile cetăţenilor, nu criteriile politicianiste. Nu în ultimul rând, am demonstrat că avem un cuvânt de spus la Bucureşti, putem să rezolvăm probleme care ţin de sfera noastră de competenţă”, a declarat deputatul PSD, Flavius Măduţa. „Este o încununare a eforturilor noastre, împreună cu colegii mei Flavius Măduţa şi secretarul de stat Alexandra Braica am făcut numeroase demersuri pentru reluarea finanţării pasajelor. De mai bine de un an, noi ne-am asumat acest obiectiv, alţi politicieni şi-au făcut din această problemă o temă politică. Cred că arădenii pot să vadă acum cine este serios şi cine nu este serios în problema pasajelor”, a declarat și deputatul PSD, Dorel Căprar.

Cele mai citite

Modificări ale traseelor tramvaielor de pe Calea Moșilor

Începând de duminică, 14.04.2024, STB SA va aplica măsura de reorganizare a liniilor de tramvai care funcționează în zona istorică de pe Calea Moșilor,...

Alertă în Orientul Mijlociu! Iranul ar putea lansa un atac asupra Israelului în acest weekend

Israelul se pregăteşte pentru un atac direct din partea Iranului în sudul sau nordul ţării în următoarele 24 sau 48 de ore, a declarat...

Rusia – Ucraina, ziua 758: Primarul Kievului cere noi ajutoare militare

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a solicitat de urgenţă noi ajutoare militare de la aliaţii Ucrainei pentru a respinge atacurile intensificate ale Rusiei asupra ţării...
Ultima oră
Pe aceeași temă