15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialVilnius: Ucraina a cerut întâlnire cu UE şi Rusia. Merkel, presată de...

Vilnius: Ucraina a cerut întâlnire cu UE şi Rusia. Merkel, presată de liderii europeni să renunţe la condiţia Timoşenko

Chiar înainte de a începe, Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius a fost marcat de un nou gest diplomatic al Ucrainei.

Potrivit unor surse oficiale, Kievul a solicitat o întâlnire de urgenţă în trei, UE-Rusia-Ucraina, după ce acum câteva zile preşedintele Ianukovici a anunţat că ţara sa suspendă pregătirile pentru semnarea Acordului de Asociere. 

Gestul a generat proteste de amploare pe străzile Kievului.

Problema majoră din discuţiile UE-Ucraina de până acum a constituit-o situaţia fostului premier Iulia Timoşenko, europenii condiţionând semnarea acordului de eliberarea acesteia din penitenciar. 

Evoluţiile din ultima săptămână şi perspectivele rămânerii Ucrainei pe dinafară au făcut ca poziţia statelor europene să sufere unele modificări acum, pe ultima sută de metri. Astfel, în timp ce Germania nu doreşte să renunţe la condiţiile iniţiale, liderii altor ţări încearcă să o convingă pe Angeka Merkel să devină mai flexibilă, în special pe dosarul Timoşenko.

De altfel, fostul premier a declarat zilele trecute, din închisoare, că preferă să rămână înarcerat pentru ca Ucraina să-şi continue drumul european şi s-a solidarizat cu protestatarii pro-UE intrând în greva foamei.

“Oferta rămâne valabilă”

Posibilitatea unei întâlniri tripartite a fost evocată joi şi de presa străină, agenţia Interfax citând în acest sens declaraţiile purtătoarei de cuvânt a Comisiei Europene.

Totodată, întrebată dacă UE ar putea oferi Rusiei noi garanaţii că semnarea de către Ucraina a Acordului de Asociere nu va afecta relaţiile comerciale şi economice, Ahrenkilde Pia Hansen a replicat că Uniunea Europeană a spus deja răspicat acest lucru. Oferta făcută Kievului de către Bruxelles rămâne valabilă, a adăugat oficialul.

Marţi, preşedintele Viktor Ianukovici a declara că Ucraina va aştepta cele mai bune condiţii pentru eventuala semnare a unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, transmite Mediafax.

“Vom aştepta un nivel confortabil pentru noi, pentru interesele noastre; atunci când ne vom putea pune de acord asupra unor condiţii normale, vom putea vorbi de semnarea acestui document”, a declarat Ianukovici într-o intervenţie televizată.
 
“Când vor fi întrunite aceste condiţii – mai devreme sau mai târziu – vom vedea. Aş vrea să se întâmple cât mai curând posibil. Noi am anunţat opţiunea noastră şi nu avem alte întrebări, dar, în privinţa principiilor, este o chestiune de principiu”, a subliniat Ianukovici.

 

Ştire în curs de actualizare.

Cele mai citite

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă