15.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSpecialViitura devastatoare a surprins Galaţiul

Viitura devastatoare a surprins Galaţiul

Ploile torenţiale, cu debite de până la 147 l/mp, au afectat 18 localităţi gălăţene, fiind inundate peste 700 de case. Avertizările meteo transmise primarilor fac acum obiectul controverselor.

În numai câteva ore, au fost înregistrate precipitaţii de 147,6 l/mp la Tecuci şi de 140,5 l/mp, în comuna Griviţa. La Cudalbi, Costache Negri, Valea Mărului şi Cuca au căzut, într-o singură oră, precipitaţii de peste 120 l/mp. Torenţii au dus la creşterea debitelor râurilor. Dacă în cursul zilei de miercuri râul Gerul avea în zona comunei Cudalbi un debit de 0,1 mc/s, în noaptea ce a urmat debitul a ajuns la 16 mc/s. Apele râului au atins cota de 270 cm. Nimic nu anunţa riscul producerii unui asemenea prăpăd.

Miercuri, meteorologii au atenţionat că există riscul producerii unor ploi torenţiale, dar pe hartă erau marcate cu roşu judeţele Brăila şi Tulcea, nu Galaţiul.

În cursul după-amiezii, Administraţia Naţională ”Apele Române” a dat o avertizare no-casting „cod galben”. Atunci, primarii au avertizat localnicii cu privire la riscul producerii unor ploi torenţiale. O nouă avertizare, de această dată „cod portocaliu”, a fost tardivă.

„După părerea mea, aici era vorba de cod roşu. Codul portocaliu s-a dat după ce fenomenele au început, deci nu a fost o avertizare, ci o constatare. Există certe nemulţumiri faţă de sistemul de avertizare”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.

„Automobile urcate în copaci“

Potrivit Prefecturii Galaţi, au fost inundate peste 700 de case şi 500 de curţi şi grădini. „Sunt automobile urcate în copaci”, a des­cris preşedintele CJ Galaţi situaţia din zona sinistrată. Mii de săteni au avut o noapte de coşmar. Au încercat să îşi salveze animalele, bunurile de preţ şi rezervele de hrană, urcându-le pe acoperişurile caselor. Sute de familii şi-au pierdut agoniseala de o viaţă. Au fost evacuate 339 de persoane, cazate în şcoli până când vor fi aduse module în care să se mute din casele distruse de viitură. Au fost salvate 45 de persoane şi 122 de animale. La operaţiunile de salvare participă 83 de lucrători ai ISU, 26 de jandarmi, 153 de persoane din cadrul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi 90 de militari de la Batalioanele 300 Infanterie şi 284 Tancuri din Galaţi.

O fetiţă de opt ani, smulsă din braţele tatălui

Viitura a făcut nouă victime. La Cudalbi, o fetiţă de opt ani a fost luată de viitură din braţele ­tatălui său, în momentul în care bărbatul încerca să îşi urce fiica în cabina unui tractor. Tatăl şi fiica au fost luaţi de ape. După ce a fost târât de viitură aproximativ 300 de metri, bărbatul a reuşit să se agaţe de un stâlp şi astfel s-a salvat. Fiica sa a fost luată de ape. În jurul orei 15.00, a fost găsit trupul neînsufleţit al fetiţei.

Celulă de criză

La Galaţi au sosit ieri vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica şi secretarul de stat din MAI, Cătălin Chiper. În zona sinistrată au fost deplasaţi 800 de salvatori, dintre care 500 din partea Ministerului de Interne.

Potrivit vicepremierului, eforturile au fost concentrate în zona Piscu, pentru eliminarea apei, cu motopompe trimise din Vrancea şi Brăila. La Tecuci sunt disponibile 204 module, suficiente pentru cazarea familiilor evacuate din casele inundate.

„Am adus de la Rezervele Statului 56 de mii de litri de apă ­minerală, 6 tone conserve de carne, 6 tone conserve cu pate, 500 tone făină, 300 litri de ulei şi 20 tone de motorină”, a spus Gabriel Oprea.

Echipe ale DSP Galaţi evaluează calitatea surselor de apă şi vaccinează antitetanos membrii echipelor de salvare. Autorităţile sunt în alertă, pentru că un nou „cod galben” avertiza că în Moldova se va produce un nou val de ploi torenţiale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă