11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialViena: Liderii țărilor de pe „ruta Balcanilor” discută, sâmbătă, despre problema migrației

Viena: Liderii țărilor de pe „ruta Balcanilor” discută, sâmbătă, despre problema migrației

Cancelarul german Angela Merkel participă, sâmbătă, la Viena, la o reuniune pe tema migrației, a statelor situate „pe ruta Balcanilor”, notează AFP, citat de Agerpres.

Inițiatorul întâlnirii regionale la care participă șefi de guvern din zece țări și reprezentanți ai Uniunii Europene este cancelarul social-democrat austriac Christian Kern. Reuniunea ar ca scop „accelerarea procesului de decizie comun”, în ceea ce privește măsurile necesare la frontierele statelor de pe „ruta Balcanilor”, traseu utilizat de zeci de mii de migranți până în luna martie.

Astfel, Kern susține că este necesară o analiză a situației și luarea de măsuri, în contextul în care sute de imigranți încearcă, zilnic, să treacă frontierele, deși sunt închise. Un alt scop al reuniunii vizează identificarea mijloacelor prin car țările de origine ale migranților pot fi ajutate.

Cu toate acestea, Christian Kern a admis că problema migrației „nu va fi rezolvată în această toamnă, și nici măcar în 2017″. 

Recent, cancelarul german Angela Merkel a promis să facă totul pentru a evita un nou haos precum cel din toamna lui 2015, care a dus la o „pierdere de control” parțială a frontierelor. Precizările vin după ce partidul său a suferit două înfrângeri elctorale în fața dreptei populiste.

Unul dintre criticii politicii de azil dusă de Merkel este premierul ungar Viktor Orban. În 2 octombrie, în Ungaria va avea loc un referendum pe tema mecanismului european pentru relocarea refugiaților.

La Viena va veni și premierul grec Alexis Tsipras, așteptat și el la Viena, care pledează pentru mai multă solidaritate față de țara sa, unde circa 60.000 de solicitanți de azil sunt blocați. Alți câteva mii de refugiați sunt blocați în Bulgaria și Serbia, din cauza întăririi controalelor la frontierele interne ale UE. Totodată, la Viena vor participa și lideri din România, Croația și Slovenia, Macedonia, Albania și Serbia.

În luna martie, numărul de refugiați veniți în Europa pe Marea Mediterană a scăzut după ce „ruta Balcanilor” a fost închisă și s-a semnat un acord privind migrația între Uniunea Europeană și Turcia.

Potrivit Înaltului comisariat pentru refugiați (UNHCR), peste 300.000 de migranți și refugiați au traversat în 2016 Mediterana pentru a ajunge în Europa, în principal în Italia, o cifră net inferioară celei înregistrate în primele nouă luni ale lui 2015 (520.000), dar superioară celei din întreg anul 2014 (216.054).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă