12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO În desfăşurare: Hawaii, prima ţintă a valului tsunami din Japonia. SUA,...

VIDEO În desfăşurare: Hawaii, prima ţintă a valului tsunami din Japonia. SUA, lovită peste două ore

UPDATE 16:00: Nivelul apei în jurul insulelor Hawaii a crescut cu până la 6 metri.

Hawaii este sub avertizare de tsunami. În acelaşi timp, autorităţile americane se aşteaptă ca valurile să lovească şi coastele statelor Oregon şi California, între orele locale 7:15-7:30 (17:15-17:30 ora României).

Honolulu se pregăteşte pentru situaţii neprevăzute, deoarece nu se ştie cu siguranţă cât de mari vor fi valurile care ajung la ţărm, potrivit primarului Peter Carlisle, citat de CNN. Acesta a recunoscut că situaţia va fi greu de controlat. Unele drumuri au fost déjà închise, ca măsură de precauţie, potrivit directorului radioului public din Hawaii, Bill Dorman.

Primele valuri sunt aşteptate în insula Kauai.

Există hărţi de evacuare în caz de tsunami, amintesc autorităţile. Totodată, Paza de Coastă americană a anunţat toţi marinarii aflaţi în larg să se refugieze pe uscat. Paza de Coastă se pregăteşte pentru ce este mai rău.

Serviciul Naţional de Meteorologie al SUA a emis o avertizare de tsunami valabilă pentru 50 de ţări din Oceanul Pacific, în urma cutremurului de 8,9 grade, care a scuturat Japonia în această dimineaţă (după ora României).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă