25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialVictorie amara pentru Parvanov

Victorie amara pentru Parvanov

Asa cum aratau toate sondajele, actualul presedinte al Bulgariei, Gheorghi Parvanov (foto), a castigat detasat primul tur al alegerilor prezidentiale, cu 64 la suta din voturile exprimate. Pe locul al doilea s-a clasat liderul partidului nationalist “Ataka”, Volen Siderov, cu 21,5 la suta din voturi. Pentru ca rata de participare la vot a fost sub pragul de 50 la suta, cei doi se vor confrunta intr-un al doilea tur de scrutin, programat pentru 29 octombrie.

“Marea surpriza la aceste alegeri prezidentiale a fost ca nu au existat surprize”, a scris ieri cotidianul bulgar “Novinar”. Au existat, in schimb, unele premiere: cea mai scazuta rata de participare la vot inregistrata pana acum in Bulgaria post-comunista (42,51 la suta), eliminarea din primul tur de scrutin a candidatului dreptei, Nedelcio Beronov (care, dezamagit de esec, a anuntat ca se va retrage la pensie) si intrarea in al doilea tur de scrutin (fie si cu un rezultat mult sub cel al castigatorului) a nationalistului populist Volen Siderov. Aceste fenomene au fost intepretate drept semne ale dezamagirii si indiferentei care au cuprins societatea bulgara, cu doar trei luni inainte de aderarea tarii la Uniunea Europeana.

Sigur de al doilea mandat

“Cand diferenta de voturi dintre candidati este atat de mare, nu am motive de neliniste (…) Acest succes este cu atat mai valoros cu cat la alegerile actuale a trebuit sa-mi apar munca depusa timp de cinci ani in functia de presedinte”, a declarat Gheorghi Parvanov, in prima sa interventie televizata dupa alegeri. “Nu se pune problema viitorului european al Bulgariei”, a dat asigurari presedintele. El s-a aratat insa preocupat de faptul ca votul a capatat “valente etnice si religioase”.
Premierul bulgar, Serghei Stanisev, a subliniat, intr-o interventie televizata, miza importanta a celui de-al doilea tur de scrutin: “Trebuie sa se faca o alegere, mai importanta decat diferendele intre partide. Problema este sa stim daca vom alege calea europeana de dezvoltare (…) Populismul a fost totdeauna o piedica pentru natiuni”.

Ascensiune ingrijoratoare

Volen Siderov s-a declarat extrem de satisfacut de rezultat. El nu a obtinut decat 21,5 la suta din voturi, suficient insa ca sa intre in al doilea tur de scrutin. Siderov este (sau cel putin se declara) convins ca aceste voturi au fost pentru el si politica sa, nu impotriva partidelor moderate care s-au succedat la putere in Bulgaria, fiecare cu seria sa de esecuri si scandaluri de coruptie.
Liderul ultranationalist a evocat, cu mandrie, “enorma responsabilitate pe care i-a conferit-o poporul bulgar” si a aratat ca se bazeaza pe “sprijinul tuturor celor care n-au participat la jefuirea Bulgariei”. “Ne-am ridicat impotriva conducerii tarii”, a declarat el.
Si, cum s-au tot facut comparatii intre situatia de acum din Bulgaria si cea din Franta din 2002, cand in al doilea tur de scrutin al prezidentialelor s-au confruntat Jacques Chirac si Jean Marie Le Pen, Siderov a declarat ca el si liderul extremei-drepte nationaliste franceze impartasesc “idei comune despre Uniunea Europeana”. “Apreciem ca trebuie sa fie o uniune a partenerilor cu o mare libertate si suveranitate a statelor”, a explicat el.

Cele mai citite

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă