32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialVictor Ponta – candidatul care seamănă ură

Victor Ponta – candidatul care seamănă ură

Ura și frica sunt stimuli emoționali folosiți pentru a câștiga competiții electorale. Folosiți în doze optime, produc efectele scontate. Nu este nici ilegal și nici imoral să folosești aceste „arme“ în campania electorală. Folosite în alt cadru și pentru alte scopuri, de exemplu ca mod de guvernare, aceste „arme“ pot deveni extrem de periculoase. Iar utilizatorul devine o amenințare pentru țara și cetățenii pe care trebuie să îi conducă. „Eu pe domnul Băsescu recunosc că pot să spun că-l urăsc, da!“ Vorbele îi aparțin creștin-ortodoxului Victor Ponta. Cel care, într-adevăr, și-a construit mandatul de premier pe ură și pe minciună. Lipsa de viziune și incompetența au fost mascate prin atmosfera de ură generată și întreținută în toți acești ani în România. A ajuns la putere stârnind ura în societate și a ales să guverneze semănând mai departe ură.

Ura a devenit un drog pentru Victor Ponta. Fără doza zilnică de ură, intră în sevraj. Când simte că este pe punctul de a intra în convulsii, merge să mai prizeze puțină ură în studioul Antenei 3. Sub efectul unei noi doze de ură, premierul României începe să aibă halucinații. Ura este aerul pe care îi place să-l respire. Ura îl face să creadă că este puternic. Ura îl face să creadă că este invincibil. Ura îl face să creadă că este un om liber, și nu doar un biet prizonier al sistemului.

Victor Ponta iubește ura. Iubește să urască. Urăște pe toată lumea. Uneori se urăște și pe el. Își urăște adversarii. Îl urăște pe Năstase pentru că a fost un premier mai bun decât el. Îl urăște pe Crin Antonescu pentru că este un politician mai bun decât el. Își urăște partidul. Îi urăște visceral pe jurnaliștii care îl critică. Își urăște poporul, căruia i-a vândut vise și iluzii. A promis autostrăzi, a promis salarii, a promis locuri de muncă, a promis reducerea șomajului. Minciuna, ura, dezbinarea țin loc de programe, reforme și proiecte. Și, nu în ultimul rând, îl urăște pe Traian Băsescu.

Ura este proiectul de țară pe care îl propune Victor Ponta. Un proiect de țară la care a lucrat ani buni împreună cu Voiculescu, cu Antena 3 și PNL. Un proiect de țară „reușit“, dar scăpat de sub control, cu efecte distrugătoare pentru România. O țară dominată și dezbinată de ură este o țară slabă în fața atacurilor din exterior. Ura pe care o seamănă în continuare Victor Ponta face în acest moment din România o țară extrem de vulnerabilă.

Traian Băsescu știe foarte bine această realitate. A fost principala țintă a acestui program de ură. Știe și intuiește pericolele la care poate fi supusă România în viitorul apropiat. Știe că este nevoie de o resetare totală. Știe că viitorul președinte va avea un mandat extrem de dificil. Știe că România trebuie să redevină o țară unită, dominată de energii pozitive pentru a putea face față marilor provocări ce vor urma.

„Se schimbă valorile prea ușor atunci când te mănâncă ura. Ura pe care nu ei au lansat-o, dar se poartă în România. A fost bine întreținută de un trust de presă și de PSD și PNL, iar acum a devenit o chestiune la modă.“

„La liberali nu mă aștept. Ei au fost în partea care a promovat ura. La politicieni, nu la electoratul liberal. La politicienii liberali.“

„Cum poate fi omul acesta președintele României? Și, mai grav, este un președinte care vrea să-și obțină mandatul pe ură. Ura împotriva lui Băsescu. Eu îi spun, îl atenționez public, i se va întoarce în cap ura pe care o sădește. Au sădit-o foarte bine Antenele, iar el s-a urcat pe acest val. Eu mai am trei luni și plec, dar această ură i se va întoarce în cap, pentru că nu va putea să livreze populației ce a mințit că poate să livreze. “

„Sub această falsă luptă prin care sădesc ura Victor Ponta și acoliții lui – și din trusturile de presă, și din politică – practic este înșelată populația, electoratul, pentru că, menținând această temă a urii și a minciunii, Victor Ponta reușește să nu spună, spre exemplu, ce a apărut astăzi, că în luna iulie sunt 19.000 de șomeri mai mulți decât în iunie, în plin sezon.“ „Ura. Va ține această temă. Va fi întreținută și de televiziuni. Și de Antene, și de televiziunea lui Ghiță și, bineînțeles, și de politicieni.“

Acestea sunt câteva avertismente lansate de Traian Băsescu. Cei care au reușit să-și domine emoțiile stârnite de susținerea pe care Traian Băsescu o va acorda candidatului PMP au putut să le perceapă. Restul, probabil, nu au mai auzit nimic mai departe de Elena Udrea.
Udrea, susținută de Băsescu și Boc în cursa pentru Cotroceni, poate fi, aparent, o strategie dezastruoasă ca imagine pentru președinte. În același timp, poate fi o strategie benefică pentru România. Captând valul de ură semănat în societate de Victor Ponta și Antene, Traian Băsescu lasă un culoar liber. Un culoar larg, pe care poate alerga un candidat capabil să vindece rănile produse în societatea românească. Un candidat capabil să reactiveze energiile pozitive ale acestui popor și să le strângă în jurul unui nou proiect de țară, pentru că, nu-i așa?, „omul nu este dușmanul omului decât prin intermediul unui sistem greșit de guvernare“!  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă