20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialVezi cum arată propunerea care ne-ar putea ajuta să scăpăm mai repede...

Vezi cum arată propunerea care ne-ar putea ajuta să scăpăm mai repede de vizele pentru SUA

Propunerea legislativă introdusă în Congresul american privind eliminarea vizelor prevede calcularea noii rate de refuz propuse, de 10% – faţă de 3% în prezent- prin raportare la numărul de aplicanţi de viză, iar nu la cel de aplicaţii, potrivit Mediafax.

 

Acest aspect a fost discutat de secretarul de stat Bogdan Aurescu miercuri, într-o întâlnire cu Marie Yovanovitch, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia.

Potrivit MAE, cei doi oficiali au abordat pe larg şi perspectivele României de accedere în Programul Visa Waiver (VWP), oficialul român subliniind interesul major pe care ţara noastră îl acordă îndeplinirii acestui obiectiv, care ar contribui la consolidarea cooperării bilaterale într-o arie vastă de domenii.

Oficialul american a reafirmat sprijinul Administraţiei americane pentru includerea ţării noastre în acest program şi a oferit o serie de detalii privind noul proiect legislativ introdus pe agenda Congresului SUA, la 31 ianuarie 2012, prin care se redefinesc condiţiile de participare la VWP.

În acest context, Marie Yovanovitch a menţionat avantajele pe care noua propunere de lege le oferă ţărilor aspirante prin prevederile sale, semnificativ diferite faţă de legislaţia în vigoare la acest moment.

“Oficialul român a remarcat caracterul favorabil pentru România al unora dintre prevederile proiectului, cum ar fi calcularea noii rate de refuz propuse, de 10% (faţă de 3% în prezent), prin raportare la numărul de aplicanţi de viză, iar nu la cel de aplicaţii (ca în prezent), propunere pe care partea română a avansat-o încă din 2009”, precizează MAE.

Pe de altă parte, Aurescu s-a întâlnit, miercuri, şi cu adjunctul asistentului secretarului apărării pentru politica europeană şi NATO, James Townsend.

“În cadrul discuţiilor, secretarul de stat Bogdan Aurescu a abordat stadiul proiectelor bilaterale de cooperare în cadrul dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic româno-american. Astfel, a salutat intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România şi a discutat stadiul pregătirii aranjamentelor de implementare a acestuia.
De asemenea, cele două părţi au mai trecut în revistă perspectivele declarării capabilităţii interimare a NATO cu prilejul Summit-ului NATO de la Chicago (20-21 mai 2012), respectiv ale iniţiativei Smart Defense, o temă care figurează de asemenea pe agenda Summit-ului. Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pe care România îl acordă iniţiativei Smart Defense, ca alternativă viabilă în contextul
dificultăţilor financiare globale”, precizează MAE.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă