16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialVedete • Vedete • Vedete

Vedete • Vedete • Vedete

Nicole Kidman, 20 iunie 1967 (foto 1)
Desi considerata cea mai celebra australianca devenita star hollywoodian, Nicole Mary Kidman s-a nascut in Hawaii si la varsta de 4 ani s-a mutat in Sydney impreuna cu familia. Debutul promitator in productii de televiziune australiene (miniseriile "Vietnam" si "Bangkok Hilton") si mai ales in filmul "Dead Calm" au adus-o pe tanara de 22 de ani in atentia cineastilor de peste Ocean. Cel mai interesat s-a dovedit a fi Tom Cruise (pe atunci, ca si acum, o vedeta in mare voga), care s-a grabit s-o distribuie in filmul sau "Days of Thunder" si sa se insoare cu ea in ajunul Craciunului anului 1990. Filmele au venit unul dupa altul, pe masura ce popularitatea sa crestea – in mare masura datorita celebrului mariaj si mai putin talentului, care a ramas ascuns in spatele uraganului mediatic pentru multi ani. Printre proiecte ambitioase, dar nereusite, alaturi de Cruise ("Far and Away") si superproductii comerciale ("Batman Forever") s-au strecurat cateva filme in care prezenta sa in roluri secundare ("Billy Bathgate") ori principale ("To Die For") cerea in mod legitim atentie. Sfarsitul decadei ’90 a adus cu sine ultima productie a cuplului, thrillerul erotic al lui Kubrick "Eyes Wide Shut", un proiect controversat, mai mult ambitios decat implinit, poate nu intamplator, caci reprezenta si sfarsitul unei casnicii mult comentate. De aici incolo, cariera sa profesionala si ulterior viata personala au cunoscut o constanta si spectaculoasa ascensiune: interpretarea surprinzatoare din musicalul "Moulin Rouge", metamorfozarea remarcabila din drama "The Hours" i-au adus, pe rand, Globuri de Aur si Oscarul. "Dogville", "Cold Mountain" si recentul "Australia" i-au confirmat talentul si statutul.

Robert Rodriguez, 20 iunie 1968 (foto 2)
Robert Anthony Rodriguez, cineastul americano-mexican care a navalit in lumea filmului cu o exploziva productie realizata cu doar 7.000 de dolari, a fost de timpuriu muscat de virusul cinematografic. La 13 ani, cu ajutorul marii sale familii (noua frati), realiza filmulete pe 8 mm. Desi initial respins de scoala de film a Universitatii din Texas, Robert s-a incapatanat sa faca zeci de scurtmetraje, cu echipament vechi si imprumutat. Dintre acestea, "Austin Stories" avea sa-i aduca admiterea la universitate. Aici, Rodriguez a realizat primul sau film pe 16 mm, "Bedhead", selectat si premiat la 14 festivaluri. In vacanta anului 1991, cu 3.000 de dolari ai sai si 4.000 imprumutati, a demarat turnajul la "El Mariachi" – melanj original de cinema mexican si western-spaghetti american cu influente din Sergio Leone si Sam Peckinpah, scris, filmat, regizat si montat de Rodriguez si care avea sa lanseze in 1995 la Hollywood o franciza ("Desperado"), si a consacrat doua staruri latino, Antonio Banderas si Salma Hayek. In acelasi an avea sa-l intalneasca la filmarile antologiei "Four Rooms" pe Quentin Tarantino, regizorul-minune al cinematografului american, in aceeasi masura autodidact, original si pasionat de cinema. A luat nastere o prietenie artistica ce a continuat cu colaborari ulterioare precum ("From Dusk Till Dawn", "Sin City", "Grindhouse"), dar si cu productiile separate (seria "Spy Kids"), imaginatie, fantezie si umor negru. Au stilizat violenta, au dat un sens absurdului, au transformat benzile desenate, kung fu-ul si romanele de duzina in bijuterii cinematografice originale, nu neaparat pe gustul oricarui spectator, insa cu siguranta pe gustul lor.

Juliette Lewis
, 21 iunie 1973 (foto 3)
Una dintre cele mai versatile actrite hollywoodiene ale generatiei sale, cu alegeri interpretative dintre cele mai neobisnuite, Juliette Lewis este nu mai putin celebra pentru excentricitatile ei. A jucat adesea personaje fragile, abuzate, la limita nebuniei ori agresive si periculoase, imprimandu-le insa un aer de naivitate si mister. Multe dintre eroinele sale au trait pe muchie de cutit, la fel ca si actrita, care iubeste in aceeasi masura riscul si excesele. Primul rol important l-a obtinut la 12 ani. La 15 ani se emancipa de sub tutela parintilor si abandona scoala. La 18 ani era nominalizata la Oscar si Globul de Aur pentru rolul adolescentei confuze, ademenita de psihopatul interpretat de Robert De Niro in remake-ul lui Martin Scorsese dupa "Cape Fear". Nonconformismul este eticheta ei si nu-i de mirare ca Juliette s-a aflat la bratul lui Brad Pitt (partener in "Too Young To Die" si "Kalifornia") in vremurile cand sex-simbolul familist de azi obisnuia sa traiasca periculos. Era perioada cand – in ciuda derapajelor – actrita a lucrat cu unii dintre cei mai originali si mai controversati regizori, Woody Allen ("Husbands and Wives"), Oliver Stone ("Natural Born Killers"), Robert Rodriguez si Tarantino ("From Dusk Till Dawn"), alaturi de parteneri ca Woody Harrelson, Leonardo DiCaprio, Johnny Depp sau Giovanni Ribisi. Un personaj diferit, tanara cu handicap mental care se lupta pentru dreptul la independenta si la iubire, a interpretat in filmul "The Other Sister". In ultimii ani marile roluri au cam ocolit-o, in schimb s-a vorbit despre cariera muzicala a trupei sale rock, "Juliette and The Licks".

Amy Brenneman, 22 iunie 1964 (foto 4)
Dintr-o familie de avocati absolventi ai Harvardului, tanara Amy s-a simtit atrasa de actorie. Astfel ca, in perioada studiilor la aceeasi prestigioasa universitate, a pus, impreuna cu viitorul sot, bazele unei companii teatrale care monta spectacole itinerante in orase si catunuri de-a lungul intregii Americi. In lumea televiziunii intra in 1992, iar un an mai tarziu obtinea rolul ce avea sa o lanseze: politista ambigua din primele doua sezoane ale serialului "NYPD Blue". Datorita abilitatii sale de a scoate in evidenta un personaj considerat secundar (performanta pe care Amy avea sa o repete mai tarziu in filme, alaturi de actori celebri), era pentru prima oara nominalizata la Emmy. Actrita a capitalizat succesul obtinut in televiziune prin trecerea pe marele ecran: in 1995, era iubita lui Robert De Niro in "Heat", primul duet cinematografic Pacino-De Niro; in 1996, il eclipsa pe Stallone in "Daylight" si nu trecea neobservata pe langa Mark Wahlberg in "Fear"; in 2008, se reintalnea cu Al Pacino pentru "88 Minutes". Totusi, televiziunea avea sa-i aduca cele mai mari reusite profesionale: in 1999, devenea protagonista serialului "Judging Amy", conceput si produs chiar de ea si inspirat din activitatea mamei sale, judecator la Curtea Suprema. Serialul despre viata in mijlocul unei familii cicalitoare, dar iubitoare, a unei tinere judecatoare divortate s-a derulat vreme de 6 ani si a facut din Amy Brenneman o indragita vedeta de televiziune, multiplu nominalizata la Globul de Aur si Emmy. Succesul sau continua astazi cu personajul psihiatrei din "Private Practice".

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...
Ultima oră
Pe aceeași temă