15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialVecinii Chinei şi SUA sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de...

Vecinii Chinei şi SUA sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de bugetul militar chinez – Washington Post

Fondurile din ce în ce mai mari pe care China le alocă apărării reprezintă o sursă de preocupare pentru ţările asiatice şi pentru strategii Pentagonului, care sunt din ce în ce mai îngrijoraţi în legătură cu intenţiile pe termen lung ale acestei ţări, scrie Washington Post, citat de Mediafax.

Cifrele alocate bugetului chinez din domeniul apărării nu se cunosc cu exactitate, din cauza sistemului opac al Armatei Populare de Eliberare. Însă numeroase institute estimează că bugetul pe care China l-a alocat apărării a crescut de la 20 de miliarde de dolari în 2002 la cel puţin 120 de miliarde anul trecut.

Statele Unite au un buget de cel puţin patru ori mai mare, dar, conform analizelor, China va depăşi Statele Unite la acest capitol până în 2035.

Armata chineză a reuşit să se doteze, în ultimii ani, cu rachete de croazieră de ultimă generaţie, cu noi avioane de vânătoare J-10 şi J-11, cu un bombardier “invizibil” de tip J-20 şi cu un portavion de tip sovietic modernizat. În plus, statul chinez dispune de propriul sistem de navigaţie prin satelit.

Statele din jurul Chinei sunt din ce în ce mai preocupate în legătură cu armamentul acestei ţări, în contextul atitudinii din ce în ce mai intransigente a Beijingului faţă de insulele strategice din Marea Chinei de Est.

În acest context, Administraţia Statelor Unite a reconfigurat forţele americane dincolo de teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, spre regiunea Asia-Pacific.

Cele mai citite

Germania și aliații acuză Rusia de atacuri cibernetice de amploare

Germania a acuzat Rusia că a lansat atacuri cibernetice asupra firmelor sale de apărare și aerospațiale, precum și asupra unor ținte din alte țări,...

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...
Ultima oră
Pe aceeași temă