13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialVaticanul negociază cu autorităţile italiene renunţarea la secretul bancar

Vaticanul negociază cu autorităţile italiene renunţarea la secretul bancar

Vaticanul se află în negocieri avansate cu autorităţile italiene pentru eliminarea secretului bancar în oraşul stat, iar Papa Francisc continuă eforturile pentru curăţarea finanţelor Bisericii Catolice, relatează Mediafax.

Decizia ar marca un nou pas către reformarea Băncii Vaticanului, cunoscută ca Institutul pentru Lucrări Religioase, care a fost marcată de controverse de la înfiinţarea sa în tipul celui de-al Doilea Război Mondial.

“Negocierile se află într-un moment bun. Există obiective comune, transparenţa şi schimbul de informaţii. Este rezonabil să credem că putem finaliza discuţiile până la sfârşitul acestei luni”, a declarat un oficial din Ministerul italian de Finanţe, conform Financial Times.

De ani de zile Banca Vaticanului a fost privită cu suspiciune de autorităţile italiene şi internaţionale, instituţia fiind considerată drept un centru pentru activităţi ilicite, de la evaziune fiscală la spălare de bani.

Sub presiunea intensă a instituţiilor guvernamentale şi financiare, Papa Benedict al XVI-lea şi actualul Papă Francisc au luat măsuri de reformare a Băncii Vaticanului, închizând până la 3.000 de conturi şi reformând multe dintre practicile acesteia.

Detaliile acordului discutat cu autorităţile italiene nu sunt cunoscute încă, dar părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a spus că se discută despre mai multă transparenţă şi schimb de informaţii în domeniul fiscal.

Premierul italian Matteo Renzi, a declarat recent revistei L’Espresso că orice acord cu Vaticanul va fi după modelul acordurilor convenite în ultimele săptămâni cu Elveţia, Liechtenstein şi Mondaco, alte paradisuri fiscale.

Dacă Vaticanul va accepta schimbul de informaţii cu autorităţile fiscale italiene şi cele care investighează activităţile de spălare de bani, acest fapt ar marca o nouă distanţare de perioada în care banii puteau fi ascunşi cu uşurinţă în spatele zidurilor Sfântului Scaun, consideră analiştii.

“Este o veste bună că Vaticanul ţine pasul cu evoluţiile care au loc în restul lumii şi un astfel de acord ar corespunde reformelor deja adoptate”, a declarat Joshua Simmons, consultant la Global Financial Integrity din Washington.

Banca Vaticanului are active de circa 6 miliarde de euro, majoritatea clienţilor, al căror număr depăşeşte 17.000, fiind ordine religioase şi organizaţii catolice de caritate din întreaga lume.

În perioada 2013-2014, compania de consultanţă Promontory din Washington a evaluat fiecare client al băncii în căutarea de activităţi dubioase, instituţia fiind supravegheată în prezent de Autoritatea pentru Informaţii Financiare, înfiinţată la Vatican în 2010.

Începând din 2014, Banca Vaticanului este condusă de francezul Jean-Baptiste de Franssu, fost director la compania de administrare de fonduri Invesco.

Cele mai citite

Încă două succese românești la Roma! Sorana Cîrstea şi Jaqueline Cristian, în turul al treilea

Sorana Cîrstea şi Jaqueline Cristian s-au calificat în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, după ce le-au învins pe Brenda...

ING Bank România are un nou director de Marketing, Comunicare și Brand Experience

ING Bank România a anunțat astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, numirea Dianei Mihai în funcția de director de Marketing, Comunicare și Brand...

Premierul a sesizat că plătim aceeași bani pentru cantități mai mici și cere sancțiuni pentru comercianți

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că urmează să fie elaborată o reglementare în baza căreia producătorii vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă