11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialVasilescu: Fuziunea Alpha cu Eurobank este benefică, ne interesează să avem bănci...

Vasilescu: Fuziunea Alpha cu Eurobank este benefică, ne interesează să avem bănci mari şi puternice

Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank va fi benefică pentru sistemul bancar românesc pentru că va crea o bancă mare şi puternică, care va putea acorda mai multe credite şi oferi depozite mai sigure, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

“Fuziunea este 100% în beneficiul sistemului bancar românesc. Pe noi ne interesează să avem bănci mari şi puternice. Pentru populaţie, o bancă mare şi puternică poate acorda mai multe credite şi poate oferi depozite mai sigure”, a spus Vasilescu.

Consiliile de administraţie ale EFG Eurobank şi Alpha Bank au aprobat luni fuziunea celor două bănci, care vor forma cea mai mare instituţie de credit din Grecia şi din Europa de Sud-Est, actualii acţionari ai Alpha Bank urmând să deţină 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%.

Fuziunea dintre cele două bănci va crea un grup bancar plasat pe poziţia a treia în România, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro, un venit înainte de provizionare de 274 milioane euro şi 466 de sucursale, potrivit unei prezentări a celor două instituţii de credit.

Alpha Bank România şi Bancpost, subsidiara locală a EFG Eurobank, ocupau la jumătatea acestui an locurile 8, respectiv 9 în sistemul bancar românesc, după valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa poziţia a treia în România după active, după BCR şi BRD.

Vasilescu a precizat că la nivelul băncilor-mamă fuziunea va avea loc la jumătatea lunii decembrie, însă nu a dorrit să avanseze un termen privind fuziunea subsidiarelor din România.

“Formalităţile privind fuziunea celor două bănci în România nu vor fi dificile, având în vedere că va exista un singur acţionar”, a mai spus oficialul BNR.

Acţiunile Alpha Bank şi EFG Eurobank au crescut luni cu circa 30% în urma anunţului privind fuziunea, iar principalul indice al bursei din Atena a urcat cu peste 15% şi se îndreaptă spre cea mai rapidă creştere din peste 20 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă