17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialVaroufakis: Germania vrea un Grexit pentru a-i intimida pe francezi

Varoufakis: Germania vrea un Grexit pentru a-i intimida pe francezi

Ministrul german al finanțelor, Wolfgang Schauble, vrea o ieșire a Greciei din zona euro — sau Grexit — pentru a "pune lucrurile în clar, într-un mod sau altul", scrie Varoufakis în publicația britanică The Guardian, informeaza Agerpres..

"Convingerea mea este că ministrul german al finanțelor vrea ca Grecia să fie deposedată de moneda unică pentru a suscita o teamă de astfel de consecințe la francezi și a-i face să accepte modelul său de zonă euro disciplinară", spune el.

"Schauble este convins că, în starea actuală a lucrurilor, lui îi trebuie un 'Grexit' pentru a clarifica lucrurile într-un mod sau altul", continuă Varoufakis, care a demisionat luni.
Parlamentul grec a votat în noaptea de vineri spre sâmbătă în favoarea propunerii de reforme făcute joi de guvernul Tsipras creditorilor săi (UE, BCE, FMI). Considerată ca "pozivită" de către creditori, această propunere — care va fi examinată sâmbătă de miniștrii de finanțe ai zonei euro — face să renască speranța unui acord evitând ieșirea Atenei din zona euro.

Legislativul Franței — a doua putere economică a zonei euro — a adoptat vineri reforme destinate să relanseze economia greu încercată a țării, care se confruntă cu o slabă creștere economică și cu un șomaj ridicat, precum și cu o importantă datorie publică, sursă de tensiuni cu Bruxellesul.

Pentru Varoufakis, Germania, colector de fonduri și campion al ortodoxiei bugetare în Europa, vrea să facă din Grecia un exemplu pentru a-i face pe francezi să i se alinieze.

Potrivit acestuia, când Grecia a devenit insolvabilă în 2010, în locul unei restructurări a datoriei și a unei reforme a economiei, a fost aleasă opțiunea "toxică": "acordarea de noi împrumuturi unei entități în faliment, pretinzând că ea rămânea solvabilă".

De când Syriza a venit la putere, adaugă ex-ministrul de finanțe elen, "o largă majoritate în cadrul Eurogroupului — sub influența lui Schauble — a adoptat Grexitul ca soluție privilegiată sau ca armă împotriva guvernului nostru".

El estimează că dacă Grecia ar fi ieșit din zona euro în final, aceasta i-ar fi luat mai mult de un an.

"Grexit era echivalentul anunțării unei puternice devalorizări cu mai mult 18 luni înainte: o rețetă pentru a lichida orice stoc de capital grec și a-l transfera în străinătate prin toate mijloacele posibile", scrie el.

Cele mai citite

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...

Dan Petrescu, back in business! „Bursucul” s-a întors oficial la CFR Cluj. „Gata cu vorba, acum la treabă”

Deși stabilise să o preia pe CFR Cluj din sezonul următor, Dan Petrescu a revenit pe banca tehnică a grupării din Gruia mai devreme...
Ultima oră
Pe aceeași temă