12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialVânătorii de bătrâni singuri

Vânătorii de bătrâni singuri

Persoane de peste 80 de ani, unele chiar afectate de senilitate, cu proprietăţi valoroase şi care, de multe ori, nu au pe nimeni în apropiere, pot deveni ţinta vânătorilor de locuinţe. Justiţia românească pare neputincioasă în faţa acestor cazuri, din ce în ce mai numeroase.

O familie din oraşul Bocşa a luat în îngrijire doi soţi din Bucureşti, ca să obţină apartamentul lor. „Îngrijitorii” nu s-au mai obosit să o înştiinţeze şi pe fiica bătrânilor de aranjament. Când Cristina Slaşomeanu a venit în vizită la părinţii ei, a constatat cu stupoare că aceştia nu-i mai deschid uşa. Speriată, femeia a chemat poliţia şi pompierii care au intrat în locuinţă pe geam. Dar soţii Slaşomeanu nu erau înăuntru. Confuză, femeia i-a declarat dispăruţi şi, spre surprinderea sa, poliţia i-a găsit pe bătrâni la 450 de kilometri distanţă de Bucureşti, în casa familiei Miloş.

Cristina Slaşomeanu locuieşte în SUA de 28 de ani, dar a păstrat legătura cu părinţii. „Vorbeau mereu la telefon, ea venea în vizită o dată pe an în România, nu au existat niciodată probleme. Bătrânii au refuzat să se mute în America. Fiica a încercat de mai multe ori să le angajeze o persoană care să aibă grijă de ei, dar au refuzat pe motiv că se descurcă singuri”, ne-a declarat avocatul Loredana Ionescu. În prezent, aceasta o reprezintă pe Cristina Slaşomeanu într-un dosar penal deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru înşelăciune şi lipsire de libertate.

La medic, în pijama

Până anul acesta, fiica nu a remarcat că părinţii ei ar avea probleme de discernământ. Primele suspiciuni au apărut în vară, când Cristina Slaşomeanu a constatat că nu se mai poate înţelege cu tatăl ei, ajuns la 86 de ani. S-a hotărât atunci să vină în ţară cât mai repede. Decizia a venit însă prea târziu, pentru că la finele lunii august, părinţii ei dispăruseră de acasă. Ajunsă la Bucureşti, a aflat mărturii care au şocat-o. „Vecinii i-au povestit că doamna Slaşomeanu ieşea pe stradă îmbrăcată doar în maiou. Deşi amândoi aveau o pensie cumulată de 3.100 de lei, bătrânii îşi făcuseră datorii pe la magazinele din jur şi le spuneau tuturor că nu au bani”, a povestit Loredana Ionescu. În dosarul medical al bătrânei, care are 89 de ani, doctorul a consemnat că la una dintre ultimele consultaţii aceasta a venit îmbrăcată în pijamale. De altfel, medicii au recomandat ca cei doi să fie internaţi “într-un centru de memorie”, fiind suspectaţi de senilitate.

Cristina Slaşomeanu a descoperit cu ajutorul Poliţiei că soţii Adrian şi Cornelia Miloş i-au luat în îngrijire în oraşul Bocşa, în condiţii care până în acest moment nu sunt foarte clare. Soţii Miloş au declarat în faţa anchetatorilor că i-au întâlnit pe bătrâni în anii ’70, la un spital, şi au rămas prieteni. Pe de altă parte, nici Cristina Slaşomeanu, nici persoane apropiate de părinţii ei nu au auzit până anul acesta de legătura de prietenie dintre cele două cupluri. Mai mult, din declaraţiile martorilor din dosar reiese că familia din Bocşa a acţionat extrem de discret atunci când i-a luat pe bătrâni din Capitală. O femeie care le făcea vârstnicilor unele servicii de menaj a afirmat că soţii Miloş i-au comunicat să nu mai treacă pe la bătrâni o săptămână. De asemenea, au depus o cerere la asociaţia de proprietari, în care au solicitat scoaterea bătrânilor de la întreţinere, fără ca ei să ştie.

Iar când Cristina Slaşomeanu a reuşit să vorbească cu tatăl ei, la Bocşa, a constatat că deja acesta avea o atitudine radical schimbată. “Tatăl meu mă acuză acum că am plecat din ţară cu 28 ani în urmă, că eu îi vreau pensia şi casa. El este un om cultivat cu foarte mult bun simţ, pentru care eu am fost lumina ochilor lui, după cum singur îmi spunea înainte. Aceasta schimbare de comportament nu îi este specifică”, ne-a menţionat Cristina Slaşomeanu.

„Ce dacă le iau casa?”

Am mers şi noi la Bocşa, în încercarea de a vorbi cu bătrânii Slaşomeanu. Adrian Miloş nu ne-a lăsat să-i vedem, pe motiv că aceştia sunt prea stresaţi din cauza scandalului creat. Totuşi, bărbatul nu a negat că îi îngrijeşte pe cei doi în schimbul unor compensaţii. “Şi ce dacă le iau casa? E problema mea şi este decizia lor. Eu nu i-am luat pe bătrâni de capul meu. Ei m-au sunat şi mi-au spus să vin să-i ajut. Până şi locurile lor de veci mă duc să le iau în administraţie, bine?”, a declarat Adrian Miloş.

Deşi am insistat de mai multe ori să ne lase să auzim ce au bătrânii de spus, Adrian Miloş a refuzat cu agresivitate să ne permită accesul în casă. “Nu au ce să vorbească. Sunt stresaţi, sunt prea bombardaţi cu chestiile astea. Eu vreau să le protejez sănătatea. Mi-au cerut ajutorul. Şi care azil din România ajută doar ca un act de caritate?”, a fost ultima declaraţie a lui Adrian Miloş, după care ne-a închis uşa.

continuare în pagina 2

În replică, Cristina Slaşomeanu afirmă că părinţii ei nu au cerut ajutorul familiei din Bocşa. “Nu este adevărat că tatăl meu l-a sunat pe domnul Miloş. Am cerut la Romtelecom copii după lista telefonică a părintelui meu şi numărul lui Miloş nu apare nicăieri”. În ciuda acestor necon­cor­danţe evidente, ancheta în dosarul aflat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 se mişcă foarte încet. Deocamdată cazul a fost mutat de la un procuror la altul şi, deşi transferul s-a făcut în cadrul aceleiaşi in­­s­tanţe, după două săptămâni dosarul nu a ajuns la cel din urmă, conform unor surse judiciare.

A mai îngrijit bătrîni

Scandalul creat în jurul celor doi bătrîni este foarte cunoscut în comunitatea mică din Bocşa. Un localnic ne-a povestit că soţii Miloş ar mai fi cumpărat două case şi un teren de 1000 de metri pătraţi în localitate cu numai 50.000 de euro, pentru că au îngrijit nişte bătrîni. “Şi ce dacă am luat şi casele alea cu 50.000 de euro? Le-am tras pielea, i-am jupuit, i-am omorât şi uite am o casă. Hai să fim oameni serioşi”, a replicat Adrian Miloş.

Miza: o casă, un apartament şi o garsonieră

Din păcate, cazul de mai sus nu este singurul întâlnit în ultimii ani în România. Traian Dură
este un alt bătrân care a rămas fără proprietăţile din centrul Capitalei, deşi are acum 88 de ani şi este suferind de diabet, are probleme cardiace grave şi din 2004  este tratat pentru demenţă mixtă. Fiica sa, susţinută de ceilalţi doi fraţi stabiliţi în străinătate, ne-a declarat că s-a chinuit trei ani să-şi recupereze tatăl din reţeaua vânătorilor de imobile, dar n-a reuşit în totalitate.

Traian Dură avea trei pro­prie­tăţi în Bucureşti: o casă cu teren, un apartament de două camere şi o garsonieră.  Fiica lui, Tanţa Horvat, susţine că problemele au apărut după moartea mamei din 2003, când bătrânul a rămas cu casa şi garsoniera, iar cei trei copii au primit apartamentul. Familia a decis ca tatăl să stea în această din urmă locuinţă, iar casa să o închirieze lui I.M. (redăm doar iniţialele, deoarece persoana în cauză nu a putut fi contactată). “Nu ştiu cum a procedat M., dar s-a împrietenit foarte tare cu tata, i-a câştigat încrederea. În 2009, tata  i-a făcut act de vânzare-cumpărare pe casă cu promisiunea ca M. să-l îngrijească. Numai că M. nu s-a ţinut de promisiune; de îngrijirea bătrânului tot eu mă ocup. Tot atunci, tata a fost pus de M. să semneze că a încasat 50.000 de euro şi pentru garsonieră. Am făcut plângere penală şi am obţinut o expertiză IML potrivit căreia tata suferă de demenţă mixtă”, ne-a declarat Tanţa Horvat.

Demenţa mixtă nu contează în instanţă

De altfel, din 2004 până  în 2009, momentul întocmirii actului de vânzare, Traian Dură fusese internat de mai multe ori în spital, unde a fost tratat, printre altele , şi pentru „demenţă mixtă cu tulburări amnezice severe, episoade confuzionale, idei delirante de persecuţie, agresivitatea, cu tentive de automutilare”. În ciuda acestor dovezi, instanţa a decis până la urmă că transferul către I.M. este legal, deoarece o contraexpertiză tot de la Institutul de Medicină Legală (IML) a stabilit că bătrânul este, de fapt, sănătos şi lucid. După ce s-a ales cu casa, M. vrea şi garsoniera, motiv pentru care l-a  dus pe bătrânul Traian Dură la Poliţie, potrivit fiicei acestuia. Tanţa Horva afirmă că tatăl ei a a făcut plângere împotriva ei, acuzând-o că i-a furat actele. „Tata nu a menţionat că e vorba de mine, ci a spus că este vorba de o persoană oarecare, Horvat, care mă vizitează din când în când, şi care mi-a furat actele garsonierei”, a precizat Tanţa Horvat. Practic, bătrânul a uitat că este vorba de fiica sa. În ciuda tutuor acestor întâmplări, Tanţa Horvat este în prezent la spital, lângă tatăl ei, internat pentru că a căzut şi are fractură de şold. I.M. nu l-a vizitat încă pe bătrân.

Ai peste 80 de ani, te califici ca victimă

Cele două cazuri prezentate mai sus nu sunt deloc izolate. Avocatul Valere Burlacu a confirmat că există adevărate reţele care se ocupă cu depistarea şi racolarea vârstnicilor cu proprietăţi imobiliare care fie nu au copii, fie copiii lor sunt stabiliţi în străinătate. Pentru “vânători”, vârsta ideală a bătrânilor este de cel puţin 80 de ani,  când majoritatea încep să aibă probleme de memorie, primul semn al demenţei senile. Rechinii imobiliari acţionează în general după aceeaşi reţetă:  la început se oferă să le facă servicii gratuite, chipurile în numele lui Dumnezeu sau al unei fundaţii; devin apoi de-ai casei, bătrânii le dau actele şi îi lasă să le încaseze pensia, după cum ne-a explicat avocatul. Valere Burlacu a menţionat că din când în când, bătrânii sunt puşi să semneze diverse acte, fie de împrumut de bani, fie precontracte de vânzare-cumpărarea sau promisiuni de vânzare cu sancţiuni, fie chiar acte de vânzare. În cazurile fericite, vânătorii chiar se ocupă cu decenţă de acei bătrâni, însă de multe ori, după ce semnează actele de vânzare ale bunurile, bătrânii sunt aruncaţi pe străzi sau sunt puşi să cerşească, potrivit lui Valere Burlacu.

continuare în pagina 3

Escrocii de case, răspândiţi în toată ţara

Presa centrală a relatat numeroase alte cazuri care s-au desfăşurat după aceeaşi metodă de operare. „Daniela Miron a fost dată afară din casă pe baza unui document semnat de tatăl său, care nu avea voie legal să ia decizii. Femeia a sesizat la un moment dat că părintele său este însoţit tot mai des de persoane necunoscute. A solicitate sprijinul poliţiei. Degeaba. A fost informată că într-adevăr unul dintre tineri are dosar penal, dar ofiţerii i-au explicat că nu are de să-şi facă griji”, scria în 2009 Jurnalul Naţional.

„O bătrână doarme prin gară după ce i-a dat apartamentul unei familii care s-a angajat să o îngrijească până la moarte. O altă familie de bătrâni a fost lăsată pe stradă de îngrijitorii ei”, scrie şi ziarul Deşteptarea, din Bacău, care menţionează că în acest judeţ sunt înregistrate numeroase alte cazuri asemănătoare.

Cum să te protejezi de astfel de situaţii

Copiii care-şi văd părinţii în astfel de situaţii trebuie să declanşeze la instanţa de judecată procedura de punere sub interdicţie a acestora şi să ceară în regim de urgenţă expertizarea psihiatrică. În cazul în care nu-şi mai găsesc părinţii la domiciliu, ei trebuie să ceară ordonanţă preşedinţială la instanţa de judecată pentru a-şi putea vizita părinţii când doresc.

Cele mai citite

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă