16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUriaşa miză a portului Constanţa

Uriaşa miză a portului Constanţa

Preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta, Radu Mazăre şi Relu Fenechiu s-au duelat în declaraţii, în ultimele 48 de ore, privitor la trecerea sau nu a Portului Constanţa la primărie. Războiul trădează miza mare a acestui obiectiv.

Trecerea portului Constanţa la administraţia locală este ”cea mai mare greşeală”, a spus public preşedintele Traian Băsescu. El i-a cerut premierului Ponta să nu permită ca administraţia locală să devină acţionar majoritar la Compania Naţională Admi­nis­traţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). ”Mi-e greu să văd că unul care stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia, se îmbracă în tot felul de armuri, când o face pe papuaşul, când pe apaşul, mi-e foarte greu să-l văd discutând cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de tranzitul de armament, de muniţie, de trupe. Mi-e greu să-l văd discutând cu Exxon, dacă le spune să îl caute la Bamboo în discotecă. «Deci vedeţi că şeful e la Bamboo, e acolo cu nişte sirene ieşite din Marea Neagră». Cred că am fi noi neserioşi să trimitem Exxon, NATO”, a afirmat Băsescu, miercuri seară, la B1TV. Cu alte cuvinte, interesele strategice ale României ar fi puse în pericol. ”Deci lucrurile ar fi atât de riscante, încât în locul lui Victor Ponta nici nu aş discuta-o, pur şi simplu aş expedia problema cu tot cu cel care vine cu problema”, a mai afirmat Băsescu.

Mazăre insistă

Radu Mazăre i-a dat ieri replica preşedintelui. ”Cred că au intrat în fibrilaţii acoliţii lui, afacerişti din port când au auzit declaraţiile premierului în urma celor declarate de mine ca răspuns la întrebările voastre. Probabil au pus mâna pe telefon şi au spus ce facem, şefu’, Traiane, ce facem, salvează-ne. Ştiţi foarte bine cine a controlat portul Constanţa timp de 20 de ani de zile. Nu ştiţi ? Că doar nu l-a controlat Mazăre de la Bamboo. Băsescu şi cu toată tagma lor, nu sunt acolo, şi cu toţi afaceriştii ăia şi cu vămile şi cu toate poveştile astea.

Ministrul Transporturilor nu se pricepe la port, mi-a spus şi mie că nu se pricepe”, a spus Mazăre. ”Este adevărat ce spune preşedin­tele Băsescu, că eu umblu cu fete prin staţiunea Mamaia. Dar nu le fac ministre, nu le dau jumătate din bugetul ţării pe mână şi nici nu încerc să le fac şefe de partid. Şi mai e ceva, un mic amănunt, eu nu sunt însurat şi nici ele măritate”, a mai spus primarul.

Ponta mai discută

Cazul portului Constanţa arbitrează relaţia dintre Radu Mazăre şi Victor Ponta. ”Relaţia dintre noi este, deocamdată, bună, să vedem cum se finalizează problema portului. Dacă lucrurile nu vor sta aşa, o să am şi eu o atitudine în consecinţă, una categorică”, a declarat primarul. Premierul nu pare însă convins 100% că e o idee bună, sau cel puţin nu este la fel de tranşant. ”De principiu, toate porturile mari din Europa, începând cu Rotterdamul, Hamburgul mi se pare că este la fel, au primăria ca acţionar, aşa încât principiul e foarte corect. Când şi cum vom face transferul o să discutăm”, a spus premierul. După cum am menţionat în trecut, surse RL spun că Victor Ponta şi liberalii, care controlează Ministerul Transporturilor, s-ar opune transferului. ”Am discutat cu Ponta despre trecerea portului la Primăria Constanţa, domnia sa mi-a spus că va iniţia un proiect de lege prin care vor trece toate porturile la primării, inclusiv portul Constanţa”, a spus Mazăre ieri, în replică.

Fenechiu cere scuze

Părerea PNL a fost exprimată direct de Fenechiu. ”Mazăre a venit să avem o discuţie bărbătească şi oficială despre Portul Constanţa. I-am spus că părerea mea este că Portul Constanţa, fiind de importanţă strategică, trebuie să rămână în coordonarea Ministerului Transporturilor, şi asta e părerea mea. Decizia e importantă, poate să fie doar la Parlamentul României, printr-o lege”, a spus ministrul Transporturilor joi, la puţin timp după ce Mazăre afirmase că Fenechiu nu ştie nimic despre porturi, pentru că ”e moldovean şi în Moldova nu sunt porturi”.

Băsescu a mai spus odată „nu“

Primăria Constanţa deţine, din 2007, 20% din acţiunile CNAPMC, în urma unui proiect de lege promovat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului. Şi atunci, Traian Băsescu s-a opus şi a trimis legea înapoi în Parlament, dar aici s-a oprit puterea sa de a spune ”nu”. Acum, senatorul Mazăre a iniţiat din nou un proiect de lege, pentru preluarea, de către Constanţa şi alte oraşe, a 80% din acţiuni. Demersul PSD se bazează pe faptul că unele dintre cele mai mari porturi europene, cum ar fi Rotterdam, sunt în administrarea primăriilor locale.

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...
Ultima oră
Pe aceeași temă