11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Kiev: Poliţia a început să disperseze manifestanţii

UPDATE: Kiev: Poliţia a început să disperseze manifestanţii

UPDATE: Peste 10.000 de persoane au venit, miercuri dimineaţă, în Piaţa Independenţei.

Forţele de ordine ucrainene au trecut miercuri de baricadele plasate de manifestanţii proeuropeni care ocupă piaţa Independenţei din Kiev şi avansează progresiv asupra locului, Opoziţia anticipând că acest gest va aduce milioane de protestatari în capitala Ucrainei, potrivit Mediafax.

Peste 10.000 de persoane au venit miercuri dimineaţă în Piaţa Independenţei din Kiev, în pofida asaltului poliţiei ucrainene, care a demolat, cu câteva ore înainte, baricadele opoziţiei proeuropene.

Mii de persoane s-au alăturat manifestanţilor din piaţa centrală din Kiev, aflată în centrul mobilizărilor proeuropene de aproape trei săptămâni, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului, în timp ce postul de televiziune 5 Kanal avansa cifra de 15.000 de manifestanţi în jurul orei 04.15 GMT (06.15 ora României).

Aflaţi, din galeria foto de mai sus, cum a demontat poliţia ucraineană baricadele manifestanţilor proeuropeni care au ocupat Piaţa Independenţei din Kiev.

UPDATE: Uniunea Europeană a cerut miercuri autorităţilor ucrainene să împiedice orice recurs la “utilizarea violenţei împotriva cetăţenilor de rând”, după asaltul poliţiei asupra Pieţei Independenţei din Kiev pentru deblocarea accesului, potrivit Mediafax.

Într-o declaraţie postată pe pagina sa de Facebook, delegaţia UE în Ucraina transmite că “încearcă să contacteze” autorităţile “pentru a împiedica utilizarea violenţei împotriva cetăţenilor de rând”.

Asaltul intervine în timp ce lidera diplomaţiei UE, Catherine Ashton, se află la Kiev pentru o misiune de conciliere. Ea s-a întâlnit cu preşedintele Viktor Ianukovici timp de trei ore marţi înainte de a se întâlni cu manifestanţii din Piaţa Independenţei.

“Am observat cu tristeţe că poliţia a folosit forţa pentru a dispersa oameni paşnici”, a reacţionat ea mai târziu într-un comunicat difuzat pe Facebook.

“Dialogul cu forţele politice şi societatea, precum şi utilizarea argumentelor, sunt mereu mai bune ca argumentul forţei”, a adăugat ea.

Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, a scris pe Twitter că urmăreşte evenimentele “cu mare îngrijorare”.

“Nu prin represiune va merge Ucraina înainte, ci prin reformă”, a apreciat el.

Poliţia ucraineană a început să disperseze protestatarii din Piaţa Independenţei din Kiev. Forţele de ordine au trecut de baricadele plasate de manifestanţii proeuropeni care ocupă piaţa Independenţei din Kiev şi avansează progresiv asupra locului.

Reuniţi cu sutele la marginile zonei, poliţiştii au început să îi disperseze pe manifestanţi cu ajutorul scuturilor cu puţin înainte de ora 02:00, informează Mediafax.

Citeşte şi: Opoziţia evocă pericolul scindării Ucrainei

Bazându-se pe o decizie a justiţiei şi cerând manifestanţilor să rămână calmi, aceştia au trecut de baricadele plasate la mai multe intrări în piaţă, aflată în centrul mişcării de contestare stârnite de refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna la sfârşitul lui noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Poliţia ucraineană degajează centrul capitalei de baricade şi corturi

Aceştia au demontat de asemenea mai multe corturi montate în piaţă.

“Poliţia acţionează în cooperare cu serviciile comunitare pentru a debarasa baricadele care blochează trecerea”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei capitalei ucrainene pentru AFP.

Televiziunea arăta tractoare şi angajaţi în veste portocalii care demontau baricadele formate de manifestanţii strânşi în piaţă.

Citeşte şi: Kiev: Protestatarii, somaţi de autorităţi să părăsească Piaţa Independenţei

Cele câteva sute de manifestanţi au început să cânte imnul ucrainean iar reprezentanţii opoziţiei au pornit rugăciuni de pe scena montată în piaţă.

Operaţiunea intervine după ce preşedintele ucrainean a primit-o timp de trei ore marţi pe lidera diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

Citeşte şi: FOTO: Cele mai mari proteste din lume. Cum arată Piaţa Maidan din Kiev

În noaptea de luni spre marţi, forţele de ordine au dispersat manifestanţii care păzeau baricadele din cartierul guvernamental vecin ce perturbau trecerea către sediul guvernului şi preşedinţiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă