14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Acord Rusia-Ucraina. Putin anunţa că va scădea preţul gazelor. Reacţia SUA

UPDATE. Acord Rusia-Ucraina. Putin anunţa că va scădea preţul gazelor. Reacţia SUA

Ucraina şi Rusia au semnat marţi un acord bilateral care prevede eliminarea unor bariere comerciale, până la sfârşitul anului viitor, informează Mediafax.

În virtutea acordului, Rusia va împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev, în 2013 şi 2014, şi va reduce preţul gazelor cu o treime, a anunţat preşedintele rus, Vladimir Putin.

“Ţinând cont de problemele economiei ucrainene, guvernul rus a decis să plaseze o parte din rezerve în titluri guvernamentale ale Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari”, a spus Putin. “Acest demers nu este legat de nicio condiţie, de nicio creştere sau scădere, de nicio îngheţare a avantajelor sociale, pensiilor, burselor sau cheltuielilor”, a adăugat el, făcând aluzie la condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea acordării unui împrumut Kievului.

Citeşte şi: UE şi Rusia au convenit să respecte suveranitatea Ucrainei

Rusia a acceptat să micşoreze cu o treime preţul gazelor pe care le exportă în Ucraina. Acestea vor costa 268,5 dolari/1.000 de metri cubi faţă de peste 400 de dolari în prezent. La un import de circa 26 de miliarde de metri cub de gaze din Rusia, economiile realizate de Ucraina se vor cifra anul viitor la aproape 3,5 miliarde euro.

“Întâlnirea de astăzi este într-o oarecare măsură strategică. Nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să dezvoltăm parteneriatul nostru strategic”, a declarat Viktor Ianukovici.

Casa Albă a denunţat acordul economic semnat de Rusia şi Ucraina deoarece nu răspunde “preocupărilor” manifestanţilor proeuropeni de la Kiev.

“Niciun acord între Moscova şi Kiev nu va răspunde preocupărilor exprimate în stradă, în Ucraina”, a reacţionat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, îndemnând liderii ucraineni să înceapă un dialog cu opoziţia proeuropeană.

Citeşte şi: Partidul la putere în Ucraina cere o remaniere majoră a Guvernului

FMI, cu care Ucraina negociază de mai mulţi ani, cere autorităţilor de la Kiev reforme care includ majorarea preţului gazelor.

Vladimir Putin a precizat că problema aderării Ucrainei la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan nu a fost discutată în cadrul acestor negocieri. Anunţul a fost făcut în condiţiile în care opozanţii preşedintelui Ianukovici, care demonstrează de patru săptămâni, îl acuză că vrea să vândă Rusiei ţara aflată în pragul falimentului.

Proteste masive au izbucnit în Ucraina după decizia Administraţiei Viktor Ianukovici de suspendare a negocierilor pentru semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Ianukovici şi-a justificat schimbarea de poziţie în privinţa Acordului de Asociere prin faptul că acesta ar fi avut consecinţe dezastruoase asupra economiei Ucrainei, foarte dependentă de Rusia.

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă