11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUnirea, la o victorie de primavara europeana

Unirea, la o victorie de primavara europeana

» Un succes in aceasta seara i-ar asigura campioanei Romaniei locul 3 in grupa si, implicit, prezenta (cel putin) in primavara europeana a Ligii Europa.
» Scotienii nu au invins niciodata in Romania.
» Petrescu: "Cel mai important meci din cariera mea de antrenor".

Pentru Unirea Urziceni a sosit ziua cea mare. Daca astazi va reusi sa castige meciul cu Glasgow Rangers va avea asigurata prezenta in primavara europeana, cu sanse destul de mari de a ramane in cea mai importanta competitie, Liga Campionilor. La un asemenea meci tare si interesul este pe masura. Biletele s-au vandut mult mai bine decat la partida cu VfB Stuttgart, iar suporterii stelisti interzisi la meciurile echipei lor favorite vor fi prezenti si ei in peluza pentru a fi alaturi de Dan Petrescu, Dan Stangaciu sau Mihai Stoica, oameni care au facut istorie in Ghencea. Din Scotia vor veni 2.200 de fani care si-au cumparat bilete la peluza, iar alti 300 vor urmari meciul de la Tribuna 0.

13 cu ghinion sau noroc?
De 13 ani, de la victoria Stelei in fata polonezilor de la Widzew Lodz (1-0), asteptam o noua victorie romaneasca pe teren propriu in Liga Campionilor. si sunt sanse ca ea sa vina in aceasta seara, pentru ca scotienilor de la Rangers nu le prea cade bine sa joace in Romania. Au jucat pana acum de trei ori, toate intalnirile cu Steaua si inca nu au reusit sa marcheze in poarta romanilor. Prima intalnire a adus si singurul punct luat din Romania, 0-0 in editia 1969/1970 a Cupei Cupelor. A urmat un 2-0 in 1988 in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni, iar ultima intalnire a fost in 1995, in grupele Ligii Campionilor, Steaua – Rangers 1-0 prin superbul gol reusit de Didi Prodan. Trebuie avuta insa mare grija de acesti scotieni pentru ca in meciurile jucate in deplasare alterneaza evolutiile slabe cu meciuri memorabile.

 

De exemplu, in 2008 au "reusit" sa piarda cu 2-1 la Kaunas in preliminariile UCL, aceasta dupa ce cu un an inainte uimesera Europa dupa un 3-0 la Lyon in grupe. Dupa superba victorie de la Glasgow, 4-1, Dan Petrescu a incercat sa-si faca elevii sa ramana cu picioarele pe pamant. Gluma cu acel pariu in care sustinea ca echipa sa nu va mai strange puncte in grupa a prins, pentru ca jucatorii ialomiteni s-au intrecut in a declara ca asteapta cu nerabdare sa-i dea peste nas antrenorului. "Ne dorim sa castigam pariul si speram sa-i scoatem banii din buzunar", a spus, mai in gluma, mai in serios, mijlocaasul Dacian Varga.

Ieri Dan Petrescu a spus ca meciul de azi reprezinta cea mai importanta intalnire din cariera lui de antrenor. "Suntem convinsi ca va fi cu totul altfel decat la Glasgow iar cei de la Rangers nu ne vor mai lua de sus, ca in meciul-tur. E clar ca au fost raniti si cu siguranta vor veni aici nu doar sa-si ia revansa, ci dorind sa obtina o victorie la scor. Sunt convins ca jocul lor va fi ofensiv, mult mai pe poarta si vor juca totul pe cartea atacului. Este clar ca orice rezultat e posibil. Pentru mine este cel mai important meci din cariera mea de antrenor", a spus Dan Petrescu.

Antrenorul considera ca ar fi un miracol ca Unirea sa invinga la Bucuresti echipa din Glasgow. "Mie imi este teama de mentalitatea jucatorilor din campionatul romanesc. Nici macar in restul Europei nu stiu echipe, in afara de sahtior, care sa fi castigat doua meciuri la rand. Toti cred ca o victorie a noastra, ar fi normala, insa eu cred ca ar fi un miracol. Istoria nu este de partea noastra pentru ca nu-mi amintesc de o echipa romaneasca care sa fi castigat doua meciuri la rand in Liga Campionilor", a mentionat el. Dan Petrescu a anuntat ca pentru meciul cu Glasgow Rangers nu va putea conta pe fundasii centrali Bruno Fernandes si Ersin Mehmedovici si nici pe atacantul Raul Rusescu, nerefacut inca.

Ultima sansa a scotienilor
Dar la zeita Fortuna se roaga si scotienii, asa cum a declarat si mijlocasul Steven Davis: "E un meci de o importanta capitala pentru noi. Daca vrem sa mai avem vreo sansa de calificare, trebuie sa castigam la Bucuresti. stim ca vom avea in fata o echipa bine organizata, o echipa puternica. Sa speram ca vom avea putin noroc si vom obtine rezultatul dorit". "stim ca trebuie sa ne imbunatatim mult jocul daca vrem sa castigam la Bucuresti. Cred ca Rangers poate invinge orice echipa daca joaca la adevaratul sau nivel si exista o colaborare buna intre jucatori. Am aratat anterior ca putem face asta si acum va trebui sa incercam sa ne recapatam mandria", a declarat si Nacho Novo, in timp ce antrenorul Walter Smith a anuntat mobilizarea generala. "In ultimii ani am mai suferit cateva dezamagiri, dar am strans randurile si am revenit. Trebuie sa ne luam toate masurile sa nu se mai intample asa ceva si sa ne luam revansa la Bucuresti."

» Meciul de astazi va fi arbitrat de Claus Bo Larsen, asistat de Henrik Sonderby si Torben Jensen, danezul avand pana acum in palmares o Supercupa a Europei si o semifinala de UCL.

SUPORTERII SEVILLEI
In celalalt meci al grupei, FC Sevilla joaca acasa cu VfB Stuttgart. Spaniolii au pana acum punctaj maxim si cu o noua victorie si-ar asigura prezenta in optimile Ligii Campionilor. Asadar, ei au toate motivele (in plus, reintra si puternicul Kanoute) pentru a forta victoria. Aceasta ar fi o varianta foarte buna pentru Unirea, care in cazul mult dorit al unei victorii in Ghencea s-ar desprinde in clasament la cinci puncte de nemti si sase de scotieni, avand astfel mari sanse nu numai la 16-imile Ligii Europa, ci chiar la optimile Ligii Campionilor!

"Nu conteaza varsta"
Antrenorul echipei Unirea Urziceni, Dan Petrescu, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului The Sun ca ii tine din scurt pe jucatorii sai si ca pentru el nu conteaza varsta unui juucator, ci doar mentalitatea. "Pet Rescue", a titrat cotidianul The Sun, facand un joc de cuvinte intre numele tehnicianului roman si cuvantul "rescue" (salvare). "Le-am spus baietilor ca ma simt indatorat fata de acest club, dar si ei trebuie sa se simta indatorati fata de mine, fata de club, chiar fata de tara. Rezultatul de la Glasgow arata ca au inteles. Am stilul meu de lucru.

Nu dau amenzi, dar jucatorii stiu ca trebuie sa traga tare sub comanda mea. Daca nu indeplinesc bine exercitiile, mai fac. Tin evidenta prestatiei fiecaruia la antrenamente. Dinu Todoran a venit sa-mi multumeasca. Cand a ajuns la Unirea, se intreba cum sa alerge el asa la varsta lui. La mine nu conteaza ce varsta ai, doar mentalitatea", a explicat Petrescu. "Uitati-va la mine, eu sunt cel mai bun exemplu. Cea mai fasta perioada a carierei mele a fost intre 29 si 33 de ani, cand jucam la Chelsea. Doctorul le da jucatorilor cafea si ciocolata inainte de meci, pentru a-i ajuta sa se relaxeze si sa aiba un plus de energie", a comentat el.

» Doar apa plata
Mijlocasul Tiberiu Balan (foto) a vorbit ieri despre antrenorul Dan Petrescu si metodele sale de antrenament. "Ne-a invatat sa castigam. E nebun dupa fotbal. E foarte implicat in tot felul de detalii care pentru altii ar putea parea nesemnificative. Spre exemplu, ne spune sa bem doar apa plata. Daca esti prins cu suc, ai dat de belea. Apoi, daca vrei ghete, in nici un caz nu ai voie unele colorate. Spune ca nu poate accepta lucruri imature si ca jucatorii ar trebui sa poarte doar ghete negre. Pana a venit el la Urziceni nu cred ca echipa a realizat ce inseamna sa dai totul pe teren. E un antrenor dur, dar spune ca jucatorii romani fac treaba doar cu biciul. si are dreptate", a spus Balan. Tiberiu Balan si Dacian Varga sunt imprumutati la Unirea Urziceni de la Sportul Studentesc, echipa de liga a doua, pana la finalul acestui an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă