14.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Ungureanu: Roşia Montană rămâne o prioritate, proiectul este contestat politic, nu ecologic

Proiectul Roşia Montană rămâne o prioritate a Guvernului, deoarece creează locuri de muncă, acest proiect fiind contestat din raţiuni politice, şi nu ecologice, a declarat, miercuri seara, premierul Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Mediafax.

„Roşia Montană înseamnă locuri de muncă. Privesc foarte tehnic această problemă şi nu dau înapoi în faţa unui adevăr. Nici nu sunt ecologistul de vârstă nouă care, brusc, şi-a reinventat propria identitate politică în nişte haine pe care probabil nici el nu le crede. Sunt dispus să merg la Roşia Montană cu oricine dintre cei care promovează, retoric, un ecologism care în spate nu are, de fapt, motivaţie ecologistă, ci pur politică, să vadă cum arată nişte răni ale pământului”, a spus Ungureanu, la postul B1 TV.

El a susţinut că pentru acest proiect nu există avize.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

Minvest Deva este controlată de Ministerul Economiei.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Ultima oră
Pe aceeași temă