39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialUna din cafenelele din Paris, vizată de atacurile teroriste din noiembrie, s-a...

Una din cafenelele din Paris, vizată de atacurile teroriste din noiembrie, s-a redeschis

Una dintre cafenelele din Paris, vizate de atentatele teroriste de la jumătatea lunii noiembrie din Paris, şi-a redeschis porţile, vineri, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni, informează huffingtonpost.fr, citat de Mediafax.

Muncitorii au lucrat în ritm alert pentru a repune lucrurile în ordine, astfel că A La Bonne Bière a devenit primul dintre stabilimentele vizate de atentatele teroriste care a fost redeschis.

Interiorul cafenelei a beneficiat de câteva retuşuri, uşa de intrare a fost refăcută, o nouă copertină a fost instalată. „A venit vremea pentru noi să fim împreună, uniţi, şi să mergem înainte, dar să nu uităm cele petrecute”, se poate citi într-un mesaj scris pe panoul amplasat în faţa acestei cafenele, care şi-a primit primii clienţi, vineri dimineaţă, la ora 08.00.

Toţi au spus că au venit să bea ceea ce un obişnuit al localului a denumit „cafeaua libertăţii”.

„Acest loc nu s-a schimbat, dar este imposibil să te prefaci că nimic nu s-a întâmplat, pentru că este un loc plin de emoţie”, spune Valérie, o femeie din Paris care locuieşte în apropiere şi care este o clientă obişnuită a cafenelei. „Sunt fericită să revin aici pentru a bea o cafea, ca în fiecare dimineaţă, dar astăzi mă doare sufletul când mă gândesc la acea tragedie”, a adăugat ea.

„A La Bonne Bière este un loc în care oamenii se întâlnesc şi aşa trebuie să rămână. Am ascuns stigmatele, am revopsit zidurile, am schimbat tocurile ferestrelor, suntem pregătiţi să o luăm de la capăt. Deviza oraşului Paris este «Fluctuant nec mergitur» («E zguduit, dar nu se scufundă»), iar noi am preluat-o în felul nostru, astăzi, pentru a demonstra că suntem mai puternici decât ei (decât autorii atentatelor, n.r.)”, a declarat Audrey Bily, care administrează această cafenea în colaborare cu Romain Debray.

Redeschiderea cafenelei A La Bonne Bière a fost anunţată pe pagina sa de Facebook pe 1 decembrie. „Gândurile noastre cele mai sincere se îndreaptă spre familiile îndoliate, spre clienţii noştri şi spre prietenii noştri care au fost prezenţi aici în acea seară”, au scris pe Facebook administratorii stabilimentului, mulţumind, de asemenea, „echipelor de pompieri, poliţiei şi tuturor acelor persoane prezente în bar pe parcursul acelei seri tragice”.

La trei săptămâni după atentatele de la Paris, cafeneaua A La Bonne Bière, în faţa căreia cinci persoane au fost asasinate, a devenit – ca şi La Belle Equipe (19 morţi), Le Carillon şi Le Petit Cambodge (15 morţi) – un loc de pelerinaj, reprezentând acele zone din Paris frecventate de tinerii care au ieşit în oraş pentru a se distra, dar au fost masacraţi cu rafale de arme automate, trase de extremiştii islamişti din „comandoul teraselor”.

În faţa fiecărui bar şi restaurant care au fost vizate de atentate, oamenii depun mii de buchete de flori, mii de lumânări, fotografii şi bilete cu mesaje scrise în memoria victimelor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă