16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUn turist rus pierdut în Masivul Postăvarul a fost recuperat de Salvamont...

Un turist rus pierdut în Masivul Postăvarul a fost recuperat de Salvamont după cinci ore

Un turist rus aflat în stațiunea Poiana Braşov cu un grup de prieteni pentru a sărbători Crăciunul pe rit vechi s-a rătăcit, joi seară, în Masivul Postăvarul, informează Mediafax.

Turistul a fost recuperat de salvamontişti şi jandarmi montani după mai mult de cinci ore de căutări şi coborât în siguranţă de pe munte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brașov, Ciprian Aldea, joi, în jurul orei 20.00, salvamontiştii şi jandarmii montani au fost sesizaţi prin serviciul de urgenţă 112 că un bărbat de naţionalitate rusă s-a rătăcit pe munte în timp ce cobora din Masivul Postăvarul spre Poiana Braşov, din cauza întunericului şi a condițiilor meteo – ceață și vânt.

”Imediat au fost alertate efectivele montane din zona Masivului Postăvarul și s-au format echipe de căutare-salvare formate din cinci jandarmi montani de la Posturile de Jandarmi Montani Poiana Braşov şi Postăvaru, doi salvamontiști de la Serviciul Salvamont Poiana Braşov și doi angajați de la administrația pârtiilor, care în jurul orei 20.00 au început căutarea persoanei rătăcite“, a spus Aldea.

Turistul, în vârstă de 27 de ani, cu domiciliul la Moscova, a urcat cu telecabina din Poiana Brașov pe Postăvarul şi, deşi era băut, a decis să coboare pe jos până în staţiune, unde îl aşteptau prietenii săi. El însă nu a mers pe drumul marcat, ci a încercat să găsească ”o scurtătură“, iar la un moment dat s-a rătăcit. Tânărul a luat apoi legătura cu prietenii săi, care ulterior au sunat la 112. Acesta le-a spus că nu este rănit și că așteaptă echipa de salvare, neștiind unde se află.

Ţinând cont de faptul că turistul vorbea doar rusă şi foarte puţin engleză, salavatorii au comunicat destul de greu cu acesta, mai mult prin intermediul prietenilor săi care se aflau în stațiune.

Turistul rus a fost găsit, în jurul orei 01.30, în zona Vanga Mare din Masivul Postăvarul, într-o zonă cu stânci foarte abrupte. El a fost dus la Cabana Postăvaru, de unde a fost preluat de personalul administrativ al pârtiilor şi coborât până în staţiunea Poiana Braşov, unde era așteptat de grupul de prieteni cu care a plecat spre localitatea Breaza unde erau cazaţi. Tânărul a refuzat să fie consultat de un echipaj medical sau să fie transportat la spital.

Turiști moldoveni, ruşi şi ucraineni care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi s-au cazat în staţiunea brașoveană Poiana Brașov, gradul de ocupare în hoteluri şi pensiuni fiind de aproximativ 95 la sută, în timp ce pe Valea Prahovei câțiva hotelieri au pregătit oferte speciale pentru aceștia.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă