23.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialUn sud-coreean s-a autoincendiat în faţa Ambasadei Japoniei, pentru onoarea tinerelor abuzate...

Un sud-coreean s-a autoincendiat în faţa Ambasadei Japoniei, pentru onoarea tinerelor abuzate de soldaţi

Un bărbat sud-coreean, în vârstă de 80 de ani, s-a autoincendiat în faţa Ambasadei Japoniei de la Seul, în timpul unor proteste prin care Tokyo este îndemnat să prezinte scuze pentru obligarea unor fete şi femei sud-coreene să lucreze în bordeluri militare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters în pagina electronică, citat de Mediafax. 

Aceste proteste faţă de obligarea unor fete şi femei sud-oreene să lucreze în bordeluri militare japoneze, în al Doilea Război Mondial, au avut loc miercuri, cu două zile înainte de marcarea sfârşitului ostilităţilor.

Bărbatul s-a autoincendiat în timpul uneia dintre demonstraţiile săptămânale organizate la Ambasada Japoneză înainte de marcarea, pe 15 august, a 70 de ani de la sfârşitul ocupaţiei coloniale japoneze în Peninsula Coreea.

Mitingul de miercuri a fost mai amplu decât de obicei, în contextul apropierii evenimentului, la el participând aproximativ 2.000 de persoane, inclusiv trei dintre cele 47 de foste “femei de confort” – cum sunt numite eufemistic de Japonia – în viaţă, potrivit organizatorilor.

Participanţi la protest l-au acoperit pe bărbat cu banere pentru a stinge flăcările, iat paramedici l-au condus la un spital.

Bărbatul, identificat drept Choi Hyun-yeol de către o organizaţie civică din care face parte, se afla în stare gravă, prezentând arsuri la nivelul gâtului, feţei şi părţii superioare a toracelui, a anunţat un profesor de la spital. “Pacientul este bătrân şi prezintă arsuri grave, astfel că supravieţuirea sa nu poate fi garantată”, a declarat el pentru presă.

Tatăl lui Choi a fost membru al mişcării antijaponeze de independenţă, în 1932, şi a fost încarcerat timp de un an, potrivit unui comunicat postat online de organizaţie, care militează pentru drepturile victimelor muncii forţate. Choi a devenit un susţinător al organizaţiei anul trecut.

Colonizarea Peninsulei Coreea de către Japonia, în perioada 1910-1945, rămâne un subiect sensibil în Coreea de Sud.

Relaţiile Seulului cu Tokyo au fost tensionate mult timp de ceea ce sud-coreenii consideră o reticenţă a liderilor japonezi de a închide rănile trecutului războinic al acestei ţări şi de a recunoaşte că au obligat fete şi femei să lucreze în bordeluri militare japoneze.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...

Germania, victorie la scor contra Scoției, în primul meci de la EURO 2024

Germania a învins seara trecută, la Munchen, scor 5-1, echipa naţională a Scoţiei, în meciul de debut al Campionatului European de fotbal EURO 2024. Scorul...

Conferința internațională din Elveția privind pacea în Ucraina s-a deschis

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis astăzi la Burgenstock, în Elveţia.Şefi de stat şi de guvern şi alţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă