15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn scriitor din Budapesta, elogiat in Transilvania

Un scriitor din Budapesta, elogiat in Transilvania

Scriitorul Attila Bartis, originar din Targu-Mures, considerat de critica din Ungaria o adevarata revelatie a literaturii maghiare contemporane, si-a lansat vineri, 2 martie, la sediul Uniunii Scriitorilor din Cluj, romanul "Tihna", in traducerea Anamariei Pop. Volumul a fost tradus in mai multe limbi de circulatie internationala.
In ciuda faptului ca s-a stabilit inca din 1984 la Budapesta, autorul se declara legat de Romania: "Pentru mine, din punct de vedere sentimental, varianta in limba romana a romanului a fost, este si va fi cea mai importanta", a declarat prozatorul.
Refuzata initial de editura "Humanitas" si publicata fragmentar in paginile revistei clujene "Apostrof", traducerea a fost acceptata de editura "Paralela 45", devenind una dintre cartile cele mai importante aparute sub aceasta sigla.
"Daca ar fi sa vorbim despre romanul romanesc de dupa 1990, inca nu avem ceva ca «Tihna» lui Attila Bartis. Este un roman care promoveaza toate tipurile de limbaj", a afirmat, in prezentarea sa, tanarul critic literar Horea Poenar, moderator al evenimentului. In viziunea sa, imaginile din roman transpuse in proza au forta reala a unei fotografii, referire directa la o alta pasiune a lui Attila Bartis, cea a fotografiei.
Nascut in 1968 la Targu-Mures, Attila Bartis a debutat in 1995 cu romanul "Plimbarea", urmat de colectia de nuvele "Abur albastrui". Romanul "Tihna" vede lumina tiparului in 2001, pentru ca un an mai tarziu sa fie dramatizat, spectacolul jucandu-se si azi cu sala plina pe scenele din Budapesta.

Cele mai citite

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă