13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUn prim pas către concesiunea CET-urilor Capitalei?

Un prim pas către concesiunea CET-urilor Capitalei?

Guvernul a convenit cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, anularea datoriilor RADET către CET-uri şi unificarea ELCEN – com­pania de stat care le deţine – cu distribuţia RADET. Proiectul concesiunii regiei ar putea include astfel şi preluarea CET-urilor de investitori privaţi.

Guvernul a decis miercuri, în cadrul unei şedinţe de Guvern la care a fost invitat şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, anularea penalităţilor istorice acumulate de RADET faţă de ELCEN (1,1 miliarde lei), precum şi unificarea celor două unităţi, astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate.

ELCEN, filiala bucureşteană a companiei de stat Termoelectrica, considerată gaură neagră de către FMI, ar trebui privatizată până la finele acestui an, potrivit angajamentelor luate anul trecut de către Guvern. ELCEN deţine cele patru mari CET-uri bucureştene, anume Sud, Vest, Grozăveşti şi Progresul.

Promisiunile făcute de Guvern primarului ar semnifica faptul că cele patru CET-uri vor ajunge în subordinea primăriei, în cadrul unei companii care va include şi distribuţia de căldură RADET. ELCEN vinde energia termică către RADET la un preţ reglementat, după care regia o livrează consumatorului final. Datoriile curente ale RADET către ELCEN sunt de circa 1 miliard de lei, la care se adaugă penalităţi de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulată pe parcursul a 15 ani.

Atât premierul, cât şi primarul general au arătat că este necesar ca regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi modul de calcul al penalităţilor să fie modificate, astfel încât să fie evitată acumularea unor noi penalităţi.

Vis vechi al primarului general – concesionarea RADET

Una dintre vechile dorinţe ale edilului-şef este concesionarea serviciului de distribuţie a căldurii în Bucureşti. Odată unificate RADET şi ELCEN, concesiunea va privi inclusiv CET-urile, fapt care ar face regia mai atractivă în ochii unui investitor. Există însă riscul ca prin concesiune pierderile de energie din reţeaua Capitalei (23%) să nu scadă, concesionarul să fie interesat mai degrabă de obţinerea profitului decât de efectuarea investiţiilor, iar preţul energiei să crească, subvenţiile fiind tăiate de Primăria Capitalei. Totul va depinde de condiţiile contractuale impuse prin contractul de concesiune.

În primăvara acestui an, Sorin Oprescu declara că o concesionare a RADET către un operator privat, după modelul Apa Nova, ar fi o soluţie. La 13 ani după ce Primăria a concesionat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare către firma franceză Veolia Eau, principalul acţionar Apa Nova, aceasta nu pare a fi fost o afacere bună. Bulevarde numeroase ale Capitalei se inundă când plouă torenţial din cauza reţelei de canalizări nemodernizate sau neîntreţinute.

Un studiu de oportunitate realizat anul trecut în cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti identifica trei scenarii privitoare la viitorul RADET: delegarea serviciilor către un operator deţinut 100% de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), ceea ce înseamnă păstrarea situa­ţiei actuale; gestionarea directă a regiei de către PMB, ceea ce presupune că personalul trece în rândul angajaţilor Primăriei; concesionarea către un operator public-privat sau 100% privat. În prima variantă, municipalitatea ar trebui să cheltuiască în conturile regiei, în următorii 12 ani, 2,081 miliarde de euro, în a doua variantă, 1,924 miliarde, iar în cea de-a treia, 1,191 miliarde de euro. În această din urmă situaţie, municipalitatea ar suporta subvenţia pentru cetăţeni în primii doi ani, urmând ca, ulterior, operatorul să decidă dacă şi cât suportă din subvenţie. Bucu­reştenii plătesc în prezent 170 lei pentru gigacalorie, diferenţa până la 318 lei fiind subvenţionată de PGMB. Oficiali ai PGMB au declarat anterior către există mai mulţi investitori străini interesaţi de RADET.    

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă