30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialUn poet cecen a fost împuşcat în cap, la Moscova

Un poet cecen a fost împuşcat în cap, la Moscova

Un poet cecen susţinător al antiseparatismului a fost împuşcat mortal la Moscova, a anunţat miercuri comitetul de anchetă rus, precizând că este vorba, aparent, despre o crimă comandată, relatează AFP, citat de Mediafax.

Ruslan Ahtahanov a fost ucis marţi cu puţin timp înainte de miezul nopţii de “o persoană necunoscută înarmată cu un pistol care a tras în mai multe rânduri asupra lui în momentul în care cobora din maşină”, în apropiere de domiciliul său, a declarat comitetul, care este principalul organism ce se ocupă de anchetele penale, într-un comunicat.

“După ce l-a rănit, atacatorul l-a împuşcat în cap, ceea ce a condus la concluzia că cel mai probabil este vorba despre un asasinat la comandă”, a adăugat comitetul.

Originar din Cecenia, republică instabilă din Caucazul rus devastată de rebeliune, Ruslan Ahtahanov, în vârstă de 58 de ani, era profesor la Academia de Ştiinţe Umane din Moscova.

El a obţinut un premiu special în 2009, pentru volumul său de poezii “Sunt mândru de Cecenia, care a oferit lumii eroi”.

Poetul, care a început să scrie în perioada în care era prizonier al rebelilor, ce îl ţineau într-o groapă, era susţinătorul unei Cecenii care a aparţinut întotdeauna Rusiei, potrivit unei biografii publicate pe site-ul său de Internet.

Una dintre pistele privilegiate de anchetatori este cea a unei răzbunări împotriva acestui poet care şi-a promovat ideile antiseparatiste, potrivit unei surse din cadrul forţelor de ordine ruseşti, citată de agenţia RIA Novosti.

După primul război din Cecenia (1994-1996) între forţele ruseşti şi cele separatiste, rebeliunea s-au islamizat progresiv şi s-a extins în republicile vecine, transformându-se la jumătatea anilor 2000 într-o mişcare islamistă armată activă în tot

Cele mai citite

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă