21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Patru cazuri de dopaj lovesc sportul românesc, înainte de JO de...

UPDATE. Patru cazuri de dopaj lovesc sportul românesc, înainte de JO de la Rio. Reacția COSR

UPDATE 16.02: Kaiacistul Ionuţ Mitrea de la CS Dinamo a fost depistat pozitiv cu meldonium, a declarat, vineri, pentru News.ro, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă.

UPDATE 14.10: Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) cere testarea tuturor sportivilor care vor participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, pentru a evita orice posibilitate de a angrena echipa României în vreun caz de dopaj, conform unui comunicat al Comitetului. 

—–

Liviu Dumitrescu, unul dintre cei mai titrați canoiști din lotul României, a fost depistat dopat în urma unor teste efectuate în urmă cu câteva săptămâni, mai exact în ziua de 6 aprilie. Lui Dumitrescu i-au fost descoperite valori anormale la un hormon de creștere. În aceeași situație se află și Claudia Ștef și Mihai Donișan, calificați la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. 

Cum se apără Liviu Dumitrescu

Liviu Dumitrescu este șocat și se apără susținând că nu a luat nimic și că va cere încă un test. Președintele Federației Române de Caiac-Canoe, Ion Bârlădeanu a confirmat că Liviu Dumitrescu a fost depistat pozitiv și în aceste condiții prezența sportivului nostru în barca de doi alături de partenerul său Victor Mihalachi pentru calificările de săptămâna viitoare de la Duisburg nu mai este posibilă.

Dumitrescu și Mihalachi urmau să participe la ultima etapă de calificările pentru accesul la Jocurile Olimpice, dar în locul lor, în acest moment România va avea alți reprezentanți.

Medaliile cucerite de Dumitrescu şi Mihalachi în carieră:

Campionate Mondiale 2010: 2 aur ( C2-500 m, C2-1000 m) 2011: 1 aur (C2-500 m), 1 bronz (C2-1000 m) 2014: 1 aur (C2-1000), 1 argint (C2-500 m)

Campionate Europene 2010: 1 aur (C2 -500 m), 1 bronz (C2-1000 m) 2011: 1 aur (C2 -500 m), 1 bronz (C2-1000 m) 2012: 1 aur (C2 -1000 m), 1 argint (C2-500 m) 2013: 1 argint (C2 -500 m), 1 bronz (C2-1000 m) 2014: 1 argint (C2 -500 m), 1 bronz (C2-200 m). 

Citește și: DOPAJ Cazurile sportivilor români care au consumat substanțe interzise

Donișan și Ștef, depistați pozitiv 

Tot vineri 13 Mai, doi atelți români calificați deja la Jocurile Olimpice de la Rio au fost depistați pozitiv cu meldonium, anunță agenția de presă News.ro. Informația a fost confirmată de președintele Agenției Naționale Antidoping, Graziela Vâjială.

Mihai Donisan obţinuse calificarea la JO, la săritura în înălţime (2,29 metri) şi Claudia Ştef la 20 km marş (timp de 1:34.31 ore).Donisan şi Ştef se alătură altor două sportive din România, care au fost depistate pozitiv cu meldonium, atleta Mirela Lavric şi biatlonista Eva Tofalvi.

La jumătatea lunii aprilie, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) anunţa că de la începutul anului au fost înregistrate 172 de cazuri de dopaj cu meldonium. Cel mai cunoscut sportiv depistat pozitiv cu meldonium a fost jucătoarea rusă de tenis Maria Şarapova.

Agenţia Mondială Antidoping a adăugat de la 1 ianuarie substanţa activă din medicamentul mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Produsul a devenit interzis de WADA după ce a fost înscris în programul de supraveghere în 2015, “pentru a detecta posibilele tendinţe de abuz”.

Citește și: Un nou caz de dopaj în sportul românesc: Mirela Larvic, depistată pozitiv la Meldonium

 

 

 

Cele mai citite

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă