15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialUn notar şi doi avocaţi, trimişi în judecată de DNA

Un notar şi doi avocaţi, trimişi în judecată de DNA

Un notar public şi doi avocaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, ei fiind acuzaţi de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, respectiv complicitate sla astfel de infracţiuni. Ei au fost ajutaţi şi de alţi complici.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, inculpatul Maftei Ciprian-Gheorghe, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, în conivenţă cu inculpatul Cihodaru Nicolai-Bogdan, a dispus printr-un document, intabularea ilegală, pe numele acestuia din urmă şi al soţiei sale Cihodaru Gabriela, în cartea funciară a localităţii Iaşi, a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 420.805 mp (extravilan).

Terenul se afla în domeniul public şi în administrarea Staţiunii de Cercetare –Dezvoltare pentru Viticultură Şi Vinificaţie Iaşi.

În această modalitate, statul român fost prejudiciat cu suma de 39.270.028 lei ( 9.209.021 euro).

În conţinutul documentului, inculpaţii Maftei Ciprian-Gheorghe şi Cihodaru Nicolai-Bogdan au inserat aspectul nereal conform căruia, referatul asistentului registrator nu a evidenţiat existenţa unor piedici la intabulare, substituindu-se (decizional) comisiilor de fond funciar, comisiei vizate de dispoziţiile Legii 10/2001 şi /sau instanţei de judecată,

Ulterior, inculpata Necula Ioana, în calitate de notar public, a sprijinit demersurile inculpaţilor Cihodaru Nicolai-Bogdan şi Cihodaru Gabriela, de a ascunde modalitatea ilicită de dobândire a terenului menţionat. Astfel, la transferul din patrimoniul celor doi soţi în cel al inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru, notarul Necula Ioana a acceptat, în calitatea pe care o deţinea, întocmirea unui contract de donaţie autentificat, fără a solicita celor doi soţi să prezinte titlurile de proprietate, acte pe care aceştia nu le deţineau.

Totodată, inculpata Necula Ioana a antedatat data întocmirii unui contract de vânzare/cumpărare de drepturi succesorale, pe baza căruia inculpatul Contoloru Dumitru (cedent/vânzător) a vândut/cedat în favoarea inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru (cesionar/cumpărător reprezentat în operaţiune de inculpata Bîrnaz Otilia—Maria, în calitate de mandatar), două terenuri amplasate în Iaşi, zona Copou, în suprafaţă de 172.070 mp (cotă indiviză din suprafaţa totală la care avea vocaţie de 182.070 mp) şi, respectiv, 28,1930 ha evaluate convenţional la suma de 210.000 euro. Astfel, inculpata Necula Ioana a indicat data întocmirii şi autentificării, contractului ziua de 31.10.2011, în realitate data încheierii fiind 01.03.2012.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 226.489,40 lei, reprezentând impozitul pe care vânzătorul ar fi trebuit să îl achite (la valoarea minimă de taxare de 15 euro/mp) pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 18,207 ha.

Ulterior, inculpata Necula Ioana a folosit contractul în cauză pentru a intabula pe numele inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 172.070 mp.

Totodată, inculpatul Cihodaru Nicolai-Bogdan împreună cu Cihodaru Gabriela, având concursul inculpatului Safta-Romano Călin (avocat în cadrul Baroului Iaşi) au indus şi menţinut în eroare pe magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar civil al Judecătoriei Iaşi în care, prin sentinţa civilă pronunţată (rămasă definitivă prin ne-apelare) Staţiunea de Cercetări Şi Producţie Vitiviticole Iaşi a fost obligată să lase în deplina proprietate şi liniştita posesie a inculpaţilor suprafaţa de 10,5 ha.

Anterior pronunţării de către instanţă a sentinţei în cauză, inculpaţii vânduseră unei alte persoane, suprafaţa de teren pentru care obţinuseră deja, pe cale administrativă titlurile de proprietate.

Cei doi inculpaţi i-au indus şi menţinut în eroare pe reprezentanţii Oficiului de Cadastru Si Publicitate Imobiliara Iaşi care au admis printr-o încheiere, intabularea pe numele lor, a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 72.684 mp (din cele 10,5 ha) în Cartea Funciară a Municipiului Iaşi. Având intenţia de a ascunde modalitatea ilicită de dobândire a dreptului de proprietate asupra terenului, inculpaţii Cihodaru Nicolai-Bogdan şi Cihodaru Gabriela au împărţit această suprafaţă în două loturi.

Ulterior, loturile de teren le-au transferat în proprietatea inculpatei SC”GEMADA SERV”SRL IAŞI (17.704 mp) şi a inculpatului Pomârleanu Vasile-Dumitru (54.980 mp).

Statul român a fost prejudiciat în această modalitate cu suma de 2.977.863,48 euro.

Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate, respectiv 12.186.884 euro şi 226.489,40 lei, s-a dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor , respectiv poprirea sumelor de bani datorate lor cu orice titlu de către terţe persoane fizice sau juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

Cele mai citite

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...
Ultima oră
Pe aceeași temă