31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialUn fost judecător din Neamţ a fost condamnat pentru corupţie

Un fost judecător din Neamţ a fost condamnat pentru corupţie

Avocatul Constantin Catană din Baroul Neamţ, fost judecător, a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte de corupţie, informează Mediafax.

Prin decizia din 4 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa Curţii de Apel Bacău, prin care Constantin Cristian Catană, avocat în cadrul Baroului Neamţ, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Instanţa a dispus revocarea suspendării unei pedepse pronunţate anterior (de trei ani cu suspendare – n.r.), astfel că avocatul Constantin Catană va executa efectiv şase ani de închisoare.

De asemenea, instanţa i-a interzis lui Constantin Catană, pe perioada executării pedepsei, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Potrivit anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada septembrie – 30 noiembrie 2010, Catană a pretins de la doi denunţători 1.000 de euro sau echivalentul în lei al acestei sume, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ.

Avocatul a solicitat această sumă de bani pretinzând că va asigura soluţionarea mai rapidă şi în mod favorabil a unui dosar civil în care una dintre persoanele denunţătoare avea calitatea de reclamant. El a dat de înţeles denunţătorilor că suma de 1.000 euro este destinată magistratului învestit cu soluţionarea acestui dosar.

Dosarul viza revendicarea unui teren şi a construcţiilor aferente situate în municipiul Piatra Neamţ.

În 3 decembrie 2010, Constantin Cristian Catană a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie, după ce a primit de la unul dintre denunţători suma de 1.000 euro.

Procurorii anticorupţie au dispus atunci reţinerea lui Constantin Cristian Catană pe o perioadă de 24 de ore, iar în 4 decembrie 2010, Curtea de Apel Bacău a dispus arestarea preventivă a avocatului.

Catană a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 2004, în stare de arest preventiv, la momentul respectiv având calitatea de judecător.

În cursul anului 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa Curţii de Apel Ploieşti, hotărând condamnarea acestuia la trei ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

 

Cele mai citite

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...

Cele nouă puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează SIPRI

Cele nouă țări recunoscute ca fiind puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează Institutul Internațional de la Stockholm pentru Cercetări în domeniul Păcii (Stockholm International...

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă