11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUn deceniu, mai mult decât un secol pentru CFR

Un deceniu, mai mult decât un secol pentru CFR

CFR Cluj tocmai a împlinit 10 ani sub domnia lui Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan, o istorie recentă care face cât ceilalţi aproape 100 de ani.

 

CFR Cluj a sărbătorit la începutul acestei săptămâni 10 ani de la transformarea în club sportiv, eveniment ce a coincis, atunci, cu preluarea echipei de către Arpad Paszkany. Omul de afaceri născut la Sfântu Gheorghe a salvat o echipă aflată în pragul desfiinţării şi a dus-o, în doar şase ani, în cea mai importantă competiţie europeană intercluburi, Liga Campionilor. În vârstă de 30 ani la momentul în care a decis să se implice activ la CFR, Paszkany şi-a stabilit ţeluri înalte alături de noul preşedinte al clubului, Iuliu Mureşan.

„Domnul Mureşan era manager la firma Ecomax, iar Arpad Paszkany l-a luat cu el să facă echipă la CFR. În prima fază, Iuliu Mureşan a fost preşedinte interimar, după care a preluat în totalitate această funcţie, iar apoi a rupt şi orice legătură cu firma Ecomax. Vă spun sigur că dacă nu ajuta Arpad Paszkany atunci echipa, CFR nu mai exista acum. Deja a rămas fără finanţare în iarna 2001-2002, iar domnul Paszkany a fost cel care a salvat-o de la desfiinţare”, îşi aminteşte Zoltan Cantor, un vechi suporter al feroviarilor, care a ajuns să urmărească peste tot echipa din postura de fotograf al clubului. Aflată în Divizia C la debutul investiţiilor lui Paszkany, prima performanţă a CFR-ului a venit după doi ani. În vara lui 2004, Oncică, Anca şi compania au învins-o pe CS Deva cu 3-0 în ultima etapă a sezonului Diviziei B, după care s-au aşezat în genunchi la centrul terenului şi au aşteptat finalul meciului Jiul Petroşani-Gaz Metan Mediaş.

Un singur vis neatins

„Când la Cluj meciul s-a terminat, la Petroşani s-au arătat cinci minute de prelungire. Toată lumea era în genunchi, au fost cele mai grele cinci minute din istorie. A fost un moment la care nu se aştepta nimeni, ca dovadă, nu s-a pregătit nici o sărbătoare pentru promovare”, a mai spus unul dintre oamenii aflaţi cel mai aproape de echipă în tot acest deceniu. Odată rezolvată promovarea, Paszkany vroia ca echipa pe care o finanţa să devină campioana României, lucru ce nu s-a întâmplat, însă, în anul în care toată suflarea alb-vişinie ar fi vrut. Centenarul din 2007 a fost sărbătorit doar printr-un egal cu Benfica Lisabona, însă primul trofeu nu a întârziat mai mult de un an. În vara lui 2008, clujenii sărbătoreau atât câştigarea campionatului şi a Cupei României, iar la Cluj-Napoca se pregăteau să vină AS Roma şi Chelsea Londra.

„Din 2002 anunţăm că avem un vis, Champions League, şi iată că am reuşit să-l realizăm. În viaţă e important să ai un obiectiv, o ştachetă ridicată cât mai sus pe care să o atingi la un moment dat. Nu ne lăudăm, dar ne-am atins obiectivul prin multă muncă, mulţi bani şi un management pe măsură”, spunea la acea vreme preşedintele Iuliu Mureşan, mulţumit că, împreună cu Arpad Paszkany, şi-au atins principalele ţinte în doar şase ani de la preluarea echipei. După acea perioadă, în stadionul renovat din Gruia au mai poposit alte cinci trofee în doi ani, fapt pentru care CFR Cluj a intrat în rândul celor mai importante formaţii din fotbalul românesc. Totuşi, o calificare în primăvara europeană reprezintă ultimul vis neatins al clujenilor, însă, în următorul deceniu, feroviarii sunt convinşi că vor rezolva şi această problemă.

Bani din fotbal

Finanţatorul Arpad Paszkany a recunoscut recent că investiţiile sale în CFR se apropie de 100 de milioane de euro, dar a devenit, între timp,  singurul patron al unei echipe de fotbal din România care a scos un profit imens de pe urma unor jucători cumpăraţi şi vânduţi mai apoi. Lacina Traore, Sebastian Dubarbier, Ciprian Deac, Emmanuel Culio sau Alvaro Pereira sunt jucătorii care nu au costat, în total, mai mult de trei milioane de euro atunci când au venit la CFR, dar au adus un profit clubului de peste 10 milioane de euro când au fost vânduţi. Ultimul exemplu este Renan Garcia, care a venit în vară la CFR liber de contract şi după numai şase luni a fost cedat împrumut Sampdoriei pentru un milion de euro, la care s-ar mai putea adăuga încă 3,2 milioane pentru un transfer definitiv.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă