20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Un contractor american a fost acuzat că ar fi scurs în...

FOTO. Un contractor american a fost acuzat că ar fi scurs în presă informaţii clasificate de la NSA, care arată implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA. Cine este Reality Leigh Winner și ce arată documentele publicate de The Intercept

Un contractor federal este pus sub acuzație de Departamentul de Justiție din SUA, pentru că ar fi transmis presei informații clasificate privind ancheta asupra implicării Rusiei în campania prezidenţială de la Casa Albă, potrivit New York Times.

Contractorul Companiei Internaționale Pluribus, Reality Leigh Winner, în vârstă de 25 de ani, aste acuzată că ar fi sustras materiale clasificate dintr-o unitate guvernamentală şi ar fi transmis-o apoi presei, care a folosit materialul ca suport pentru un articol publicat, luni, de către publicaţia online The Intercept, ce detalia un mesaj clasificat al Agenţiei Naţionale de Securitate.

Consultați online documentele NSA publicate de The Intercept aici. 

Ce conținea documentul publicat de The Intercept 

Documentul publicat de The Intercept, de la NSA, oferea detalii despre atacurile cibernetice ale serviciilor militare de informaţii ruse, GRU, asupra unui furnizor de soft pentru alegerile din SUA. Totuși, nu există dovezi că ar fi fost afectate voturi în urma acestui atac.

Conform documentului prezentat de The Intercept, hackeri angajați de GRU au încercat de câteva ori să penetreze sistemele electronice de vot chiar înaintea alegerilor prezidențiale din 2016. Raportul NSA, datat 5 mai, susține că tentativele de atac cibernetic au vizat, timp de mai multe luni, companii private care ofereau servicii de înregistrare electorală, precum și echipamente electronice ale autorităților locale din SUA, până aproape de ziua alegerilor, 8 noiembrie 2016.

Un oficial american a confirmat că documentul făcut public de The Intercept aparţine cu adevărat Agenţiei Naţionale de Securitate.

Raportul arată că hackerii ruși s-au infiltrat în softurile de vot mult mai adânc decât se credea inițial și se dovedește implicarea GRU în cyber-atacuri: ”Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravlenie (GRU) – Serviciile militare de informaţii ruse … au executat operațiuni de cyber-spionaj împotriva unei companii americane, în august 2016, în mod evident, pentru a obține informații despre software-ul pentru alegeri și despre soluțiile hardware folosite… (actorii) au obținut informații care i-au ajutat să lanseze o campanie de phishing bazată pe sistemul de înregistrare pentru vot, vizând organizațiile guvernamentale”, se arată în raportul NSA. 

Raportul NSA arată, fără îndoială, că hackerii ruși au spart câteva elemente ale sistemului de votare, însă rezultatele obținute sunt incerte, comentează The Intercept.. Planul rușilor era simplu: să se inflitreze în calculatoarele angajaților din administrațiile locale, dându-se drept un serviciu online de înregistrare electorală, iar când angajații accesau un anumit fișier Word, infectat cu un malware care le dădea hackerilor acces total la calculatoare. 

Contactați de jurnaliștii The Intercept, oficialii NSA nu au dorit să comenteze documentele scurse în presă, cerând ca informațiile să nu fie publicate sau comentate în spațiul public. 

 


Reacția Moscovei

Pe de altă parte, Moscova respinge acuzaţiile referitoare la presupusul rol al Rusiei în atacurile cibernetice care au vizat comisia electorală din SUA.

"Negăm categoric că s-ar fi putut întâmpla," a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a precizat că nu a citit documentul Agenţiei Naţionale de Securitate, dezvăluit de presa americană, informează Tass.

Cine este Reality Leigh Winner

Tânăra de 25 de ani, care îi urmărea pe Twitter pe Edward Snowden, rețeaua WikiLeaks și pe hackerii de la Anonymous, riscă 10 ani de închisoare pentru scurgerea de informații clasificate, conform CNN. Ea a fost arestată sâmbătă, direct din casa ei din Augusta, Georgia, și a fost pusă sub acuzare luni. 

Motivul pentru care a decis să dea presei informații clasificate nu este cunoscut, scrie Mashable.com, dar tânăra era foarte vizibilă pe rețelele de socializare, unde își împărtășea adesea părerile critice la adresa președintelui Donald Trump.

Tânăra de 25 de ani a fost activă pe Twitter până la sfârșitul lunii februarie. Ea urmărea doar 50 de oameni pe Twitter, printre care și pe Edward Snowden, care, la rândul său, a scurs în presă  informații clasificate, în 2013, dezvăluind că administrația americană interceptează convorbirile telefonice și conversațiile de pe Internet a milioane de americani, prin intermediul unui program numit PRISM. 

Ultima postare pe Facebook a tinerei: 

Născută în Texas, ea este lingvistă, studiind, printre altele, și persana. Mama ei, Billie Winner-Davis, le-a declarat jurnaliștilor de la Daily Beast Sunday că Winner este ”foarte pasionată” de munca ei, dar că nu a știut că fiica ei este interesată și de politică. Totodată, familia ei a declarat că nu știa prea multe despre munca lui Reality Leigh Winner. 


Julian Assange, fondatorul Wikileaks, le-a cerut internauților să o sprijine pe Reality Leigh Winner. 

”Ea este o tânără acuzată că a avut curajul să ne ajute să știm”, a scris Assange, pe Twitter: 

Cele mai citite

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă