12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialUn comisar și un agent au primit distincția ”Polițistul de frontieră al...

Un comisar și un agent au primit distincția ”Polițistul de frontieră al anului 2014”, de ziua instituției

 Data de 24 iulie a fost desemnată ca Ziua Poliției de Frontieră Române prin articolul nr. 45 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 104 din 27 iunie 2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române. Un comisar și un agent-șef adjunct au primit distincția ”Polițistul de frontieră al anului 2014”. 

Cu ocazia Zilei Poliţiei de Frontieră, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul general Ioan Buda, a acordat distincţia “Poliţistul de frontieră al anului 2014” pentru un polițist de frontieră din Iași și unul din Giurgiu

”Comisarul- şef de poliţie Ionel Lascu, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră  Berezeni a primit distincție pentru că, în luna noiembrie 2013, ofiţerul a fost contactat de un grup infracţional din care făceau parte şi ofiţeri de poliţie de frontieră din R. Moldova, care au inițiat/constituit o reţea infracţională specializată în derularea de operațiuni de contrabandă. Pentru desfășurarea operațiunilor de contrabandă, membrii grupului infracțional mai sus nominalizați, l-au contactat, în mod repetat, pe șeful Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni, județul Vaslui (unitatea de poliție corespondentă sectorului de poliție LEOVA), acesta din urmă fiind denunțător în cauză, promițându-i sume de bani (respectiv 50 euro/bax) pentru a le facilita, prin încălcarea atribuțiunilor de serviciu referitoare la controlul frontierei de stat, trecerea peste frontiera verde a coletelor cu țigări”, a declarat pentru România liberă, Monica dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Urmare a contribuţiei exemplare a ofiţerului, la data de 02.05.2014, lucrătorii din cadrul Direcţiei Naţionala Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au reuşit documentarea activităţii infracţionale pe cauza respectivă, dispunând reţinerea a 6 persoane, care ulterior au fost arestate, dintre care 2 ofiţeri de poliţie judiciară. 

Cercetările au scos în evidenţă că membrii grupului infracţional au promis ofiţerului, în repetate rânduri, sume de bani totalizând la finalul cercetărilor aproximativ 50.000 euro, pentru a putea fi facilitată trecerea peste râul Prut a unor cantităţi de ţigări de peste 300.000 pachete.

Totodată, ”agentul-şef adjunct de poliţie Sorin Căpraru, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu,  Sectorul Poliţiei  de Frontieră Giurgiu a primit această distincție deoarece în ziua de 10.06.2014, fiind în serviciu la controlul de frontieră din P.T.F. Giurgiu, pe sensul de intrare în ţară, a descoperit 10 kg de heroina, pe care un cetatean turc, care calatorea ca pasager intr-un TIR ce venea din Turcia, intenţiona să le introducă ilegal în România.

Drogurile erau ascunse pe corpul bărbatului, lipite cu banda adezivă şi într-o geantă descoperită de poliţistul de frontieră sub patul din cabina autocamionului.

Totodată, agentul de poliţie manifestă tact şi discernământ în relaţiile de serviciu şi în societate, dovedind pe parcursul desfăşurării activităţii, preocupare permanentă pentru ridicarea nivelului pregătirii de specialitate, pentru aprofundarea şi operaţionalizarea cunoştinţelor dobândite, posedând aptitudinile şi cunoştinţele necesare îndeplinirii în condiţii optime a sarcinilor încredinţate”, a mai spus Dajbog.

La premierea celor doi polițiști de frontieră au fost prezenți ministrul de Interne, Gabriel Oprea și premierul Victor Ponta.

Alegerea acestei date pentru Ziua Poliției de Frontieră este legată de unirea celor două structuri grănicerești din Moldova și Țara Românească de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza din data de 24 iulie 1864. 

Prin Înaltul Decret Domnesc numărul 893 din 24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza se prevedea organizarea grănicerilor din Moldova după modelul celui din Țara Românească și unirea celor două corpuri grănicerești. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă