32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialUN ALTFEL DE CALENDAR

UN ALTFEL DE CALENDAR

24 ianuarie 1905

Se naste, la Falticeni, Grigore Vasiliu Birlic (m. 14 februarie 1970), unul dintre cei mai mari actori romani de comedie. A jucat in multe piese de teatru, precum si in filme. Birlic este o porecla primita datorita succesului din piesa cu acest nume, jucata la inceputul carierei sale, in care Birlic e un as la cartile de joc. Dupa absolvirea Facultatii de Drept din Cernauti, face figuratie la Teatrul National din Cernauti, iar cu primul rol in comedia "Musca spaniola", de Arnold si Bach, obtine un succes rasunator. Intr-o sala mica dintr-un pasaj al Bulevardului Elisabeta, din Bucuresti, Sica Alexandrescu deschide impreuna cu Tudor Musatescu, o companie care, pana in 1940, se va numi "Teatrul Vesel". Birlic facand parte din trupa, devine steaua acestui teatru. In anul 1937, debuteaza in filmul "Doamna de la etajul II" (regia: Dezideriu Major).

 

25 ianuarie 1947 

Moare Al Capone (n. 17 ianuarie 1899), cel mai faimos gangster american, supranumit "Scarface" (Cicatrice), cel care a dominat crima organizata in Chicago din 1925 pana in 1931.

 

26 ianuarie 1994 

Este semnat, la Bruxelles, documentul–cadru privind participarea Romaniei la Parteneriatul pentru pace, propus de NATO. Documentul permite participarea in comun la operatiuni de mentinere a pacii si de rezolvare a situatiilor de criza, ca si la aplicatii militare comune, sa–si perfectioneze, prin cooperare, pregatirea de lupta, sa primeasca asistenta pentru restructurarea organismelor militare.

 

27 ianuarie 98 d.Hr 

Dupa moartea lui Nerva pe tronul Imperiului Roman a urcat Marcus Ulpius Traianus (98 – 117). In timpul domniei lui Imperiul Roman a capatat cea mai mare extindere teritoriala. In 106 intra in componenta sa si Dacia.

 

28 ianuarie 1955 

Se naste, la Paris, Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai, cunoscut ca Nicolas Sarkozy, presedinte al Frantei din 16 mai 2007. Sarkozy a fost anterior de doua ori ministru de interne al Frantei, din 2002 pana in 2004 in cabinetul Raffarin, si din 2005 pana la 27 martie 2007 in cabinetul de Villepin. Din 28 noiembrie 2004 este presedintele partidului neogaullist (de orientare conservatoare) UMP, formatiunea succesoare a partidului RPR, infiintat in 1974 de Jacques Chirac.

 

29 ianuarie 1616 

Navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten (n. 1567 – m. 1625) a fost primul explorator care a ocolit Capul Horn, in expeditia pentru cautarea unui nou drum spre Oceanul Pacific.

 

30 ianuarie 1991 

La Bruxelles "Grupul celor 24" hotaraste sa includa Romania intre tarile est–europene beneficiare de asistenta in cadrul programului PHARE, program initiat in 1989 si avand in vedere ajutorarea prin credite si asistenta tehnico–economica a fostelor tari socialiste.

Cele mai citite

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu rachete americane

Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene,...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă