19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUltima sută în bătălia pentru America

Ultima sută în bătălia pentru America

Barack Obama şi Mitt Romney se întâlnesc marţi în cea de-a doua dezbatere din cele trei prevăzute înaintea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie. Cei doi contracandidaţi se află la egalitate potrivit ultimelor sondaje şi analiştii estimează că situaţia nu a fost niciodată atât de incertă în preajma scrutinului.

 

Atacul asupra consulatului american din Libia ocupă un loc neaşteptat în campania prezidenţială din SUA, candidatul republican Mitt Romney optând să mizeze pe politica externă în cea de-a doua dezbatere televizată pentru a-l înfrunta pe rivalul său democrat, Barack Obama. Cei doi contracandidaţi se reîntâlnesc marţi seară la Universitatea Hofstra din Hempstead, statul New York, când vor fi abordate politica externă şi problemele de politică internă.

Contrar primei dezbateri prezidenţiale şi ultimei, prevăzută pentru 22 octombrie în Florida, persoane din public vor fi invitate să pună întrebări candidaţilor. Politica externă nu a ocupat până acum un loc atât de central în campaniile prezidenţiale americane dar Romney a considerat că tocmai acest subiect  îi va oferi un atu în faţa rivalului său democrat. În ultimele zile, greii Partidului Republican şi-au înmulţit atacurile contra Administraţiei Obama legate de gestionarea dezastruoasă a asaltului contra consulatului american din Benghazi, Libia, la 11 septembrie trecut.

„Ne-au înşelat, dar asta a sfârşit prin a se întoarce contra lor”, preciza senatorul republican Lindsey Graham, membru al Comisiei pentru forţele armate, referindu-se la declaraţiile guvernamentale iniţiale ce evocau un „atac nepremeditat” şi fisurile contestate ale dispozitivului de securitate din jurul consulatului. „Fie au minţit americanii, fie sunt incredibil de incompetenţi”. Analiştii au subliniat că „Benghazi se va afla în centrul celei de-a doua dezbateri, iar supralicitările pot apărea”, afacerea libiană fiind considerată un nou „baston politic” folosit de republicani pentru a provoca scăderea în sondaje a lui Barack Obama.

Strategii în acţiune

După prima rundă dezamăgitoare din 3 octombrie din Denver, candidatul democrat s-a retras într-un complex hotelier din Williamsburg, Virginia, pentru pregătirea acestui al doilea duel televizat.

Consilierii săi apropiaţi au promis că marţi seară Obama va face uitat preşedintele fără replici prompte, dominat de un Mitt Romney ofensiv în urmă cu două săptămâni, sub privirile a 67 milioane de telespectatori. Barack Obama va trebui să se concentreze pe programul său economic, care prevede scăderea impozitelor pentru clasa de mijloc şi creşterea lor pentru cei bogaţi. La rândul lui, candidatul republican va căuta să confirme elanul înregistrat la Denver, Mitt Romney pregătindu-se la reşedinţa sa din Belmont, Massachusetts.

Republicanul Rob Portman, consilier al lui Romney, declara că, deşi bine încadrat, dialogul cu publicul ar putea fi profitabil preşedintelui candidat. De altfel, strategii republicani au  recunoscut că se aşteaptă ca Obama să se arate ofensiv, pentru a „compensa slaba prestaţie din prima dezbatere”. „Preşedintele a fost dezamăgit de propria sa performanţă”, declara le CNN Robert Gibbs, consilierul de campanie al lui Obama. Dar, aşa cum preciza Washington Post, Barack Obama nu este Joe Biden, el nu va sări la gâtul adversarului său. Pe fond, rămâne profesorul, pedagogul, rece, calculat. După dezbaterea din Denver, Romney a cunoscut o creştere spectaculoasă în sondaje. Deşi în sondajele naţionale era devansat cu trei puncte de preşedinte, acum le domină cu 1,3 puncte, potrivit site-ului RealClearpolitics. Într-un scrutin care se va efectua stat cu stat şi care dă o importanţă disproporţionată teritoriilor unde cursa este strânsă, Romney nu are un câmp liber atât de mare  spre preşedinţie – rămâne în urmă în special în Ohio, stat care s-ar putea dovedi decisiv în seara de 6 noiembrie. Mitt Romney  şi-a petrecut majoritatea timpului în Ohio săptămâna trecută şi l-a trimis luni în regiune pe colistierul său, Ryan, în timp ce Prima Doamnă, Michelle Obama,  face campanie pentru soţul ei în aceeaşi zi. Barack Obama va merge în Ohio de miercuri, iar predecesorul său, Bill Clinton, va participa joi la o reuniune electorală în favoarea sa.

Comunitatea hispanică

Cu 23,4 milioane de votanţi, comunitatea hispanică din SUA  reprezintă în 2012 un elector din şase. Este o cifră mult superioară celei de 19,5 milioane din 2008 iar noutatea acestei campanii o reprezintă mulţimea ONG-urilor  care au militat pentru înscrierea pe listele electorale şi în SUA acest lucru se poate face până în ultimul moment. În 2008, doi alegători latino din trei au votat cu Obama. Patru ani mai târziu, sondajele arată că trei sferturi din această populaţie se pregătesc să îi acorde votul tot preşedintelui care îşi încheie mandatul. În statele unde hispanicii sunt majoritari, cum sunt Arizona, New Mexico, Texas, liderii republicani locali repetă că această comunitate, catolică, ataşată tradiţiilor, împărtăşeşte valorile familiale vehiculate de candidaţii lor. Numai că, până în prezent, argumentul nu a convins. Nici spoturile publicitare ale lui Mitt Romney înregistrate în spaniolă. În campania din 2008, Obama a promis tinerilor hispanici veniţi în SUA când erau copii că vor putea beneficia de măsuri de regularizare. Legea care le-ar permite, Dream Act, trenează în Senat din 2001 în prima versiune, fără ca democraţii să fie în măsură să o facă să fie votată.  

Cele mai citite

Ucraina se teme că Rusia spionează cu ajutorul Telegram și interzice aplicația

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale utilizate de oficiali de stat, personal militar și angajați importanți, deoarece consideră că...

Ludovic Orbul sau ratatul de serviciu

Tu te lauzi că Ludovicul înainte ți s-a pus?… Ce-l mâna pe el în luptă, ce-a voit acel exclus? Cam așa ar suna acum versurile...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă