19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialUcraina refuză ideea federalizării dorită de Rusia

Ucraina refuză ideea federalizării dorită de Rusia

Guvernul ucrainean a decis o descentralizare sporită, o idee susţinută de către occidentali, şi nu "federalizarea" promovată de către Moscova, se arată într-un comunicat publicat miercuri pe site-ul Executivului de la Kiev, relatează AFP, conform Mediafax.

Guvernul interimar a adoptat marţi principiul unei "descentralizări a puterii şi unei extinderi importante a puterilor comunităţilor locale", se arată în comunicat.

O asemenea reformă urmează să permită "concilierea comunităţilor naţionale şi locale", adaugă aceeaşi sursă.

Vicepremierul însărcinat cu Dezvoltarea Regională Volodimir Groisman a apreciat, citat în comunicat, că în prezent există "un monopol al puterii de stat asupra regiunilor".

În mod concret, guvernatorii regiunilor, care în prezent sunt numiţi de către puterea centrală, vor fi aleşi de către Adunări regionale, iar prefecţii vor păstra doar puterea de control.

Aceste reforme au fost adoptate în "consens" cu regiunile, municipalităţile şi alte organe locale, se arată în comunicatul guvernamental.

Guvernul urmează să prezinte "într-un viitor apropiat" proiecte de lege cu privire la aceste reforme, potrivit lui Groisman, iar după implementarea acestui cadru vor fi organizate alegeri locale.

După demiterea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte al ţării, la sfârşitul lui februarie, au izbucnit tensiuni puternice în regiunile rusofone din estul ţării, iar Rusia a încorporat peninsula Crimeea.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis la începutul lui martie că va proteja prin "toate mijloacele" cetăţenii ruşi din Ucraina şi a masat zeci de mii de militari în apropierea frontierei cu fosta republică sovietică.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a lansat săptămâna trecută ideea unei "federalizări" a Ucrainei, ca bază a unui eventual compromis care să permită "protejarea drepturilor celor care trăiesc în Ucraina şi în principal a populaţiei ruse".

Însă autorităţile ucrainene de tranziţie proeuropene au denunţat imediat o manevră în vederea "împărţirii" ţării.

Cele mai citite

Accident la Pietriș în care au fost implicați șase copii

Marți seara, un grav accident rutier a avut loc în localitatea Petriș, din județul Bistrița-Năsăud, în care au fost implicate opt persoane, conform primelor...

Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia

Compania aeriană Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia, precum și prelungirea zborurilor între Europa și SUA. În sezonul de iarnă 2024-2025...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă