18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialUcraina: Protest anti-Ianukovici în Kiev

Ucraina: Protest anti-Ianukovici în Kiev

O mie de susţinători ai opoziţiei proocidentale au manifestat marţi în centrul Kievului împotriva politicii “antiucrainene” a preşedintelui Viktor Ianukovici, informează Mediafax.

“Azi, duşmanul principal al Ucrainei este echipa antiucraineană a lui Ianukovici”, a afirmat Iulia Timoşenko, unul dintre liderii opoziţiei şi fost prim-ministru, învinsă la prezidenţialele din februarie de actualul şef de stat.

Timoşenko l-a acuzat pe preşedinte, care conduce o politică de apropiere de Rusia, că reduce importanţa limbii şi culturii ucrainene în beneficiul celor ruse. “Ei îi umilesc pe toţi ucrainenii!”, a spus fostul premier, în faţa unei mulţimi reunite lângă Parlament.

Fostul premier a atacat şi recenta decizie a Guvernului de a mări cu 50 la sută preţul gazului pentru locuinţe şi de a creşte vârsta de pensionare pentru femei de la 55 la 60 de ani, măsuri luate în scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Monetar Internaţional.

Puterea “transferă povara problemelor economice pe umerii voştri”, a adăugat Timoşenko.

Manifestaţia s-a desfăşurat în condiţiile unei supravegheri din partea poliţiei mult mai vizibile decât la alte manifestaţii organizate în timpul mandatului lui Viktor Iuşcenko, predecesorul proocidental şi mai liberal al preşedintelui actual.

Sute de poliţişti au oprit circulaţia şi aproape au blocat, prin bariere metalice, accesul pietonilor în cartierele vecine clădirii Parlamentului.

Poliţia a separat opozanţii de cele câteva sute de susţinători ai lui Ianukovici, strânşi în faţa Parlamentului cu pancarte promovând “ordinea, stabilitatea şi prosperitatea”.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă