21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialARMISTIŢIUL din Ucraina. Situația este "liniştită”, dar au existat "unele încălcări"

ARMISTIŢIUL din Ucraina. Situația este “liniştită”, dar au existat “unele încălcări”

Armistiţiul între forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi din regiunea Donbas (est) a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României).

Unul dintre liderii "republicii populare" de la Doneţk (DPR), Igor Plotniţki, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică faptul că nu au fost înregistrate încălcări ale armistiţiului.

Alt lider separatist, Eduard Basurin a declarat duminică dimineaţa, telefonic, pentru Tass, că situaţia din DPR era "liniştită", iar "armistiţiul este în general respectat".

Kievul a apreciat că este prea devreme să tragă concluzii, după ce armistiţiul convenit joi la Minsk cu separatiştii a intrat în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică în estul Ucrainei, dar monitorizează situaţia împreună cu militarii.

"Primele ore sunt foarte importante. De aceea, monitorizăm situaţia împreună cu militarii. Este prea devreme să tragem concluzii", a scris într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Sviatoslav Ţegolko, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene.

Confruntări armate feroce devastau estul Ucrainei cu doar câteva ore de intrarea în vigoare a armistiţiului semnat, la Minsk, de separatiştii proruşi şi Kiev, relatează Mediafax.

Militarii ucraineni au raportat peste 120 de atacuri separate în ultimele 24 de ore. Un purtător de cuvânt militar, Andrii lîsenko, a declarat că şapte militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi 23 răniţi în acest răstimp.

Debalţeve, un nod feroviar strategic aflat sub controlul forţelor guvernamentale, a fost supus unui bombardament intensiv.

Şeful poliţiei locale Viaceslav Abroskin a declarat că oraşul era "în flăcări". "Rebelii distrug oraşul Debalţeve", a scris el într-un mesaj postat pe Facebook. "Au loc nonstop bombardamente de artilerie asupra zonelor rezidenţiale şi clădirilor", a anunţat oficialul, precizând că rachete de tip Grad au atins sediul poliţiei din oraş.

Debalţeve a fost "epicentrul" unor confruntări armate aprige în ultimele zile, care au obligat mii de civili să se refugieze din calea luptelor. Separatiştii proruşi au anunţat că au încercuit forţele ucrainene în localitate, afirmaţii dezminţite de către autorităţile de la Kiev.

De asemenea, portul Mariupol a fost ţinta unor noi atacuri de artilerie, sâmbătă. Oraşul se află pe coasta Mării Azov, iar separatiştii sunt acuzaţi că încearcă să-l captureze pentru a crea un coridor între Rusia şi Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în aprilie.

Batalionul Azov, o unitate de voluntari a Gărzii Naţionale ucrainene, a anunţat că lupte aveau loc, de asemnea, în satul Şirokin, în regiunea Doneţk. Unitatea a anunţat pe un cont al reţelei de socializare în limba rusă Vktontakte (Facebook-ul rusesc) că rebelii au lansat o ofensivă cu artilerie, tancuri şi vehicule blindate.

Kievul acuză Rusia că "împânzeşte cu arme" estul Ucrainei, încercând să-i ajute pe separatişti să cucerească un teritoriu cât mai mare înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului.

Statele Unite au acuzat Rusia şi rebelii proruşi că încalcă "spiritul" recentei înţelegeri de pace pentru estul Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentul de Stat american Jeniffer Psaki a acuzat Rusia că a instalat un adevărat sistem de apărare antiaeriană la Debalţeve, constând într-o "mare cantitate de artilerie şi sisteme de lansatoare multiple de rachete". "Acesta nu este, în mod clar, spiritul înţelegerii de săptămâna aceasta", a subliniat ea.

Casa Albă este supusă unei presiuni tot mai mari din partea Congresului, care doreşte ca Ucrainei să-i fie furnizat "armament letal".

Atacurile l-au determinat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să-şi exprime din nou îndoielile cu privire la înţelegerea pe care a semnat-o la Minsk cu separatiştii.

"Nimeni nu crede cu putere că aceste condiţii de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict", a spus el.

Membrii Grupului Celor Şapte (G7) puteri industrializate au anunţat că sunt pregătiţi să adopte "măsuri adecvate" împotriva celor care încalcă înţelegerea, o ameninţare voalată cu impunerea unor sancţiuni economice Rusiei.

Într-un comunicat de presă emis de către preşedinţia franceză, liderii G7 afirmă că sunt în continuare îngrijoraţi de situaţia din estul Ucrainei, dar mai ales despre luptele din zona oraşului Debalţeve care au loc înaintea intrării în vigoare a armistiţiului.

Ei îndeamnă "toate părţile să se abţină, în zilele următoare, de la acţiuni care ar împiedica armistiţiul", se arată în comunicat.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat din aprilie, când a început, şi până în prezent cu peste 5.400 de morţi.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă