13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialUciderea celor patru copii rromi a fost revendicata de o grupare extremista

Uciderea celor patru copii rromi a fost revendicata de o grupare extremista

Grupul Armat pentru Purificare Etnica (GAPE), o grupare necunoscuta pana acum, a revendicat sambata, intr-o scrisoare adresata unui cotidian local, incendiul din Livorno, din noaptea de 10 spre 11 august, in care au murit patru copii rromi romani.

"Revendicam atentatul prin incendiere comis asupra taberei de nomazi din Livorno. Acesta ar fi trebuit sa aiba consecinte si mai devastatoare. Scopul nostru este sa-i eliminam pe numerosii rromi care circula pe teritoriul italian, pentru ca ei reprezinta scursurile omenirii. (…) Le acordam (rromilor) un termen de 20 de zile incepand cu data de 25 august sa paraseasca teritoriul italian si sa desfiinteze taberele de nomazi imprastiate prin tara. Daca nu, in fiecare luna va avea loc un atentat in cate o tabara, cu consecinte mai grave decat cel de la Livorno", se arata in scrisoarea de revendicare si de amenintare primita de cotidianul "Il Tirreno" din Livorno, preluata de "Corriere della Sera".
Scrisoarea intareste ipoteza unui act de agresiune, sustinuta de cei patru adulti rromi romani retinuti de autoritati dupa incendiu. Avocatul acestora, Andrea Callaioli, a declarat ca acestia ar fi auzit, inainte ca baraca improvizata sa fie cuprinsa de flacari, strigatul: "Romani blestemati, va dam foc!". Judecatorul Rinaldo Merani, insarcinat cu ancheta preliminara a cazului, "a considerat insuficiente probele de vinovatie referitoare la un act criminal la originea incendiului, insa a considerat credibila ipoteza unei agresiuni, sustinuta de romani". Cei patru rromi au fost exonerati de responsabilitate pentru declansarea incendiului, dar judecatorul a decis prelungirea perioadei de arest preventiv deoarece "exista indicii grave privind vinovatia lor in cazul acuzatiilor de abandonare a minorilor si neglijenta urmata de decesul copiilor".
In ancheta a mai aparut un element nou, una dintre perechile retinute, Victor si Elena Lacatus (de 29, respectiv 30 de ani), negand ca ei ar fi parintii micutei Lenuta (Tuta) Carolea, fetita de 6 ani care a murit in incendiu. Autoritatile italiene au decis sa se recurga la teste ADN ca sa se stabileasca adevarul.
Potrivit agentiei Ansa, preluata de cotidianul "Il Tirreno", ceilalti doi rromi romani retinuti sunt Menji Clopotar (44 de ani) si Uca Caldarar (38 de ani), parintii celorlalti trei copii morti in incendiu, Danciu Caldarar (8 ani), Eva si Menji Clopotar (de 11, respectiv 4 ani).

CAMPANIE
» Roman = rrom
La indemnul unor politicieni, "presa din Italia duce o campanie extrem de agresiva impotriva romanilor, tot ce se intampla rau in Italia este pus pe seama lor, iar intre roman si rrom se pune acum semnul egal", ne-a declarat avocatul Giancarlo Germani, presedintele Partidului Identitatea Romaneasca (PIR).
Pentru a raspunde eficient, comunitatea romaneasca din Italia, extrem de dezbinata acum, ar trebui sa se uneasca, fiind nevoie si de mai mult sprijin din partea autoritatilor romane, pentru ca este vorba despre o problema de imagine a Romaniei in general, considera presedintele PIR. Or, in momentul de fata, Romania nu mai are ambasador la Roma.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă