21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTVR, departe totusi de modelul BBC

TVR, departe totusi de modelul BBC

Noul cod de conduita al angajatilor si colaboratorilor TVR comunicat presei miercuri a starnit rumoare in mass-media din Romania pentru ca, la prima vedere, acestora li se cere sa nu-si mai exprime public opiniile personale in legatura cu probleme controversate aflate pe agenda publica.

Invocand drept argument de autoritate codul de conduita al personalului editorial al BBC, Tudor Giurgiu se exprima in comunicat pe un ton destul de dur: "Este inadmisibil ca angajati, manageri sau colaboratori externi si-au exprimat, in paralel cu activitatea lor in TVR, opinii despre probleme controversate aflate pe agenda publica, politice si nu numai. Nu vom mai tolera acest lucru si e de datoria lor sa aleaga: fie sa continue sa isi exprime opiniile in presa sau prin alte medii de comunicare, fie sa ramana in TVR, dar avand o conduita si o atitudine potrivite unei televiziuni publice".
Contradictia vine din faptul ca TVR adopta un cod de conduita asemanator celui pe baza caruia functioneaza BBC, dar are un consiliu de administratie care este politizat, in masura in care membrii sai sunt propusi de catre grupurile parlamentare si apoi validati in Parlament. Reprezentatilor propusi de partide li se adauga cate un reprezentant propus de Presedintie, Guvern si doi propusi de angajatii din TVR. In cazul BBC, independenta postului de ingerintele politice a fost de-a lungul timpului intr-o mare masura asigurata de numirea membrilor board-ului de administratie de catre regina Marii Britanii la recomandarile primite din partea guvernului. Dar nici BBC-ul nu a fost scutit de scandaluri mai ales in ultimele doua decenii, cand fiecare guvern a fost acuzat, dintr-un motiv sau altul, de ingerinte politice in productiile editoriale ale postului.

La BBC, 12 specialisti independenti apara interesele abonatilor, si nu ale managerilor

De altfel, de la 1 ianuarie locul consiliului de administratie a fost delegat unui grup de 12 specialisti (BBC Trust), independenti din punct de vedere politic, care raspund in fata abonatilor BBC pentru deciziile din politica editoriala. Ceea ce atrage atentia este faptul ca cei 12 au rolul de a apara interesele abonatilor BBC, si nu interesul managementului postului!
Contextul in care TVR adopta acest cod de conduita destul de ambiguu este marcat de recentele tensiuni aparute in interiorul postului public dupa ce Comisia de Etica si Arbitraj a propus in sedinta din 25 ianuarie sanctionarea Rodicai Culcer, director al Departamentului stiri din TVR, pentru ca nu i-a acordat drept la replica lui Ion Iliescu dupa interviul din 22 ianuarie cu Traian Basescu. Desi Tudor Giurgiu a respins acuzatiile Comisiei de Etica si Arbitraj aduse Rodicai Culcer, printre care nerespectarea normelor deontologice si profesionale si punerea la indoiala a impartialitatii si independentei TVR, in comunicatul trimis presei miercuri acesta pare sa fi devenit ecoul comisiei. Evident, fara sa dea nume, dar nu e greu de banuit catre cine este tintit atunci cand raspunde la intrebarea "Care sunt cauzele aparitiei unui cod de conduita atat de restrictiv?": "TVR este un serviciu public de televiziune, prin urmare trebuie sa fim poate mai atenti decat ceilalti la modul in care publicul poate percepe «implicarea» politica a TVR prin activitatile desfasurate «off-air» de catre angajatii sai". Un mod cel putin interesant de a stinge un incendiu. Cu cateva zile inainte, Rodica Culcer declarase intr-un interviu din "Romania libera" ca "TVR a cazut, intr-un fel, victima razboiului dintre palate si presiunilor politice care s-au intensificat foarte tare, fiindca PSD simte momentul in care poate sa devina mai prezent si mai activ pe scena". Acesta e genul de opinie pe care Rodica Culcer, daca citim codul de conduita in litera lui, nu-l va mai putea face decat cu pretul unei sanctiuni sau al demiterii. Iar daca TVR imbratiseaza cu atata entuziasm modelul BBC probabil ca n-ar strica s-o faca pana la capat, in sensul depolitizarii consiliului de administratie.
Actualul context politic si semnele care razbat dinspre interiorul TVR fac si mai vizibila nevoia unei reforme a modului in care sunt numiti membrii consiliului de administratie al televiziunii publice, fiind de presupus ca, de vreme ce acestia sunt in mare majoritate exponenti ai unor poli politici, in conditiile in care acestea vor avea interese comune, acestia sa actioneze la comanda celor care i-au desemnat.

Depolitizarea totala a BBC

Schimbarile produse de preluarea prerogativelor detinute de Board of Governors de catre BBC Trust au aparut drept niste necesitati mai ales dupa aparitia raportului lordului Hutton din ianuarie 2004 care stabilea ca postul public de televiziune fusese folosit de reprezentanti ai guvernului pentru a motiva interventia trupelor britanice in Irak. BBC Trust este compus dintr-un presedinte, un vicepresedinte si zece membri. Procedura de numire a acestora este aceeasi care ii privea pe membrii board-ului care si-a incetat activitatea in decembrie 2007: publicarea de anunturi in ziare si pe canalele de televiziune, o selectie facuta de catre o echipa de specialisti numita de guvern care trebuie sa propuna un singur nume pentru fiecare post, confirmarea din partea primului ministru, iar in final numirea este semnata de catre regina. Marea diferenta intre BBC Trust si Board of Governors – au inscris in mod explicit in fisa postului obligatia de a apara interesele publicului platitor de taxe, si nu interesul managementului BBC. Membrii BBC Trust vor avea la dispozitie birouri independente de cele ale BBC. In afara numirii directorului general si, la propunerea acestuia, a celorlalti mebri ai consiliului director, BBC Trust va avea puteri extinse de control asupra grilelor, fiecare dintre acestea trebuind sa fie aprobata pe baza analizei detaliate a programelor.

Ioana Avadani, CJI: "Ca orice ideal, s-ar putea demonstra nepractic in realitatea noastra"

"Orice cod de conduita reflecta un set de principii pe care angajatii unei organizatii si le asuma si se angajeaza sa le respecte. Un astfel de set de norme nu ar trebui sa fie in niciun fel conditionat de modul in care este desemnat consiliul de administratie. In ceea ce priveste TVR, as putea spune ca, dimpotriva, la un board cu risc de politizare, un cod de conduita ferm si bine transat, care sa protejeze independenta editoriala a jurnalistilor si care sa asigure un climat de munca favorabil, se impune. Nu sunt insa convinsa ca ne aflam in fata unui astfel de cod – pentru ca nu l-am citit in forma sa integrala. Selectiunile care au aparut in comunicatele TVR par sa indice un ton destul de drastic al codului de conduita. Cat priveste modelul BBC, este ideal. Dar, ca orice ideal, s-ar putea demonstra nepractic in realitatea noastra. Speculand, cred ca TVR simte nevoia de ordine (ca in «ordine si disciplina»). Intr-o institutie atat de mare (vorbim de mii de angajati), nu poti institui o astfel de ordine decat cu forta – sau printr-un cod de conduita ferm si aplicat ferm. Ramane de vazut cat de «ferm» inseamna ferm si de unde incepe sa devina «martial»."

Razvan Scortea, director BBC Romania: "Jurnalistii nu trebuie sa sprijine un anumit partid"

"In privinta regulilor noastre, va pot spune ca angajatii BBC nu pot scrie articole sau face declaratii referitoare la chestiuni de actualitate, chiar si in nume personal. Jurnalistii BBC nu trebuie sa sprijine si nici macar sa dea impresia ca sprijina un anumit partid sau curent politic. In anumite cazuri, angajatii BBC pot scrie articole despre subiecte necontroversate – cum ar fi despre muzica -, dar numai daca articolul este vazut in prealabil de seful de departament. De asemenea, articolul nu trebuie sa aduca prejudicii imaginii BBC – in special impartialitatii sale. In cazuri foarte rare, angajatii BBC pot scrie un articol pe o tema politica sau economica de actualitate intr-o publicatie non-BBC, dar numai daca acest lucru promoveaza o emisiune sau o initiativa BBC. Articolul trebuie sa respecte principiile editoriale ale BBC si trebuie vazut in prealabil de seful de departament."

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...
Ultima oră
Pe aceeași temă