12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialTurma indignaţilor

Turma indignaţilor

Atunci când s-a comis o nedreptate flagrantă, o instigare la ură, când acestea se adaugă altora multe, devenite sistematice, când acestea sunt recunoscute unanim şi fără dubiu, suntem datori să ne solidarizăm cu victima în virtutea calităţii noastre de oameni liberi şi de cetăţeni, nu de „breaslă“, neavând nicio importanţă ce, cum şi nici măcar dacă scriem.

Mai ştiţi cum începe Anna Karenina? „Fa­miliile fericite sunt toate la fel. Familiile ne­fericite sunt fiecare altfel.“ Pa­ra­fra­zân­du-l pe Tolstoi, aş zice: cei care se so­li­da­ri­zează în apărarea unei nedreptăţi flagrante au un text unic. Cei care refuză să se so­lidarizeze au o mie de texte şi pretexte, fie­care altfel.

Protestul „celor 500“ (deveniţi între timp aproape 600, jurnalişti, publicişti etc.) a fost un astfel de text unic. L-a semnat cine a dorit. N-au existat condiţii prealabile. N-am întrebat câte articole a scris fiecare, de ce tip erau aceste articole ori de care parte a ba­ricadei politice au stat semnatarii de-a lun­gul timpului, ce patroni au sau au avut, nici nu le-am numărat păcatele de presă sau din alte locuri. Vor fi fost şi de astea, de­sigur, dar oamenii s-au simţit solidari cu per­soanele hăituite şi insultate de Antena 3 – adică, mai ales, dar nu numai, cu An­dre­ea Pora – şi „au vorbit“ într-un unic glas, semnând.

Citeşte continuarea articolului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă