0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialTurcia își redeschide granițele refugiaților sirieni. Oamenii fug de lupta dintre kurzi...

Turcia își redeschide granițele refugiaților sirieni. Oamenii fug de lupta dintre kurzi și SI

Mii de sirieni care fug din cauza luptelor dintre kurzi și gruparea islamistă Statul Islamic (SI) pentru controlul orașului Tell Abyad au pătruns duminică în Turcia care și-a redeschis granițele pentru refugiați, potrivit Agerpres

Spre seară, un lung șir de refugiați, mulți cu obiectele personale îndesate în saci, au început să traverseze în ordine punctul de trecere Akçakale, în timp ce alte mii așteptau de cealaltă parte a frontierei, a constatat un fotoreporter al agenției France Presse.

Sirienii au fugit cu speranța că vor putea intra în Turcia, dar armata turcă i-a împiedicat, folosind chiar tunuri cu apă pentru a-i ține la distanță, potrivit jurnalistului.

Citește și: Mii de refugiaţi sirieni, găzduiți în Norvegia

Prinși pe timpul nopții între lupte și gardul de sârmă ghimpată, în cursul zilei mulți dintre ei au cerut apă, temperatura depășind +35 de grade Celsius. Lucrătorii umanitari turci au aruncat cu sticle cu apă în direcția mulțimii, unde zeci de mâini s-au înghesuit să le prindă.

După ce au fost supuși unui control sanitar și înregistrați de autoritățile locale, cei cu rude în Turcia au primit autorizația să rămână împreună cu acestea, ceilalți fiind duși mai târziu în taberele de refugiați existente, a subliniat agenția de presă Dogan.

Televiziunea turcă a estimat la 3.000 numărul total al persoanelor care urmau să intre astfel în Turcia, dar corespondentul AFP a apreciat că este vorba de mult mai mulți refugiați.

Autoritățile turce anunțaseră miercuri că vor închide local frontiera, cu excepția unei “tragedii umanitare”.

Responsabili de la Akçakale au permis în cele din urmă, în cursul zilei de duminică, accesul în Turcia pentru sirienii aflați în vecinătate.

Citește și: Reportaj. Refugiații sirieni părăsesc Bulgaria pentru purgatoriul german

Forțele kurde au reușit duminică să forțeze pătrunderea în orașul Tell Abyad și duc lupte împotriva combatanților din rândul organizației Statul Islamic, a confirmat un comandant kurd aflat la fața locului.

Kurzii vor să preia controlul asupra acestui oraș locuit de arabi și kurzi pentru a-i lipsi de jihadiștii din SI de un important punct de aprovizionare cu arme și luptători străini.

Cele mai citite

Familiile franceze vor avea cea mai scumpă cina în acest an, în timp ce românii plătesc cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de sărbători

Românii vor plăti cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de Crăciun în acest an, în timp ce familiile din Franța vor avea cea mai...
00:01:19

Un martor ocular povestește împușcătura mortală din Las Vegas

Un martor ocular, Cesar Marquez, în vârstă de 33 de ani, se afla la o întâlnire cu aproximativ 70 de studenți, când a izbucnit...

Reforma guvernanței economice europene – implicații pentru România

În peisajul economic al ultimilor ani, marcat de niveluri din ce în ce mai ridicate ale datoriilor guvernamentale ale statelor membre, dar și de...
Ultima oră
Pe aceeași temă