15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialTurcia acceptă scutul antirachetă al NATO pe teritoriul său cu trei condiţii

Turcia acceptă scutul antirachetă al NATO pe teritoriul său cu trei condiţii

Turcia nu va accepta desfăşurarea elementelor scutului antirachetă al NATO decât sub rezerva a trei condiţii, informează NewsIn.

Condiţiile au fost stabilite la reuniunea de vineri  a liderilor politici şi militari ai ţării, ce a avut loc în Ankara.

Turcia vrea ca scutul antirachetă să fie unul al NATO, şi nu unul exclusiv american. În al doilea rând, scutul trebuie să ofere acoperire pentru toate statele membre ale Alianţei, iar a treia condiţie pusă de Turcia este ca acest sistem să nu o transforme într-o ţară de frontieră, aşa cum a fost cazul în timpul Războiului Rece.

Pentru a fi îndeplinită această din urmă condiţie, Ankara insistă ca scutul antirachetă să nu menţioneze ca ameninţări state concrete – India, Siria sau Rusia, de pildă. Anterior, oficialii turci au semnalat de mai multe ori că Ankara nu se simte ameninţată de vecinii săi, scrie RIA Novosti.

Potrivit cotidianului Hurriyet, premierul Tayyip Erdogan îi va comunica preşedintelui american Barack Obama poziţia ţării sale referitoare la scut cu ocazia apropiatului summit G20 de la Seul.

Summitul NATO de la Lisabona, din 19-20 noiembrie, trebuie să aprobe cu unanimitate de voturi din partea celor 28 de state membre, între care şi Turcia, înzestrarea Alianţei cu un scut antirachetă, construit în jurul arhitecturii americane de apărare antirachetă.

Cele mai citite

La 17 ani de la aderare, UE ne substrage patrihoții

Ilustrație: Marian Avramescu România este parte a marii familii a Uniunii Europene (UE) de 17 ani, iar de Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...
Ultima oră
Pe aceeași temă