În premieră, oamenii de ştiinţă americani au descoperit un posibil vinovat pentru tulburările de comportament alimentar care provoacă îngrăşarea. Este vorba de un defect genetic manifestat în timpul pubertăţii: creşteri anormale ale nivelului de estradiol, un hormon estrogenic. Potrivit unui studiu pilot realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan şi publicat în revista „Psychological Medicine”, în cazul tinerilor aflaţi la pubertate s-a constatat că există o legătură directă între simptomele tulburărilor de comportament alimentar şi dereglarea secreţiei hormonale de estradiol (responsabil de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine).
Dr Kelly Klump, şefa echipei de cercetători de la universitatea americană, susţine că, pe lângă ceea ce se ştia până acum, că tulburările de alimentaţie sunt influenţate atât genetic, cât şi de factori psihologici şi de mediu, noul studiu relevă cu exactitate cauzele şi efectele tendinţei spre îngrăşare care apare încă din pubertate. La testele pentru determinarea estradiolului au participat peste 200 de fete gemene, cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani. Acest hormon este produs în primul rând în ovar (folicul, corp galben), dar cantităţi mici se formează şi în testicule sau în cortexul suprarenalelor. În mod uzual, nivelul de estradiol se utilizează pentru monitorizarea ovulaţiei în cursul stimulării foliculare la pacientele aflate în tratament pentru tehnicile de reproducere asistată.
Potrivit experţilor, o cantitate mare de estradiol activează riscul unei mutaţii genetice care provoacă obezitatea. Dr. Klump, fost preşedinte al Academiei americane pentru Tulburări de Alimentaţie, sugerează că acest studiu deschide noi perspective pentru companiile farmaceutice în privinţa producerii unor noi medicamente capabile să normalizeze balanţa hormonală estrogenică, în vederea corectării apetitului şi a comportamentelor alimentare patologice.